Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Toegang geweigerd maar toch aanwezig tijdens uitvaart

5 november 2009

Vraag nummer: 7057 (oude nummer: 14291)

Situatie: ex echtgenoot is de toegang geweigerd tot de uitvaart door de kinderen. De ex echtgenoot komt toch opdagen. De uitvaartbegeleider maakt nogmaals aan de man duidelijk dat hij niet welkom is. De man gaat toch naar binnen onder dreiging van geweld. De kinderen besluiten uit respect voor de overledene de uitvaart niet te laten verstoren door het met geweld laten verwijderen van de ex echtgenoot. De politie was op de hoogte, maar had geen tijd voor ondersteuning.

Is het nu achteraf nog mogelijk stappen te ondernemen richting de ex echtgenoot?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Aan wat gebeurd is, is niets te veranderen. De politie had op moeten treden. Als de kinderen ergens willen klagen, moeten zij dat bij de politie doen.

Er is geen financiele schade of iets dergelijks, dus er valt ook niets te eisen.

Misschien kan tegen de ex-echtgenoot nog aangifte worden gedaan wegens lokaalvredebreuk of huisvredebreuk of iets dergelijks. Want het is ongewenst binnen dringen, met dreiging van geweld nog wel. Maar daar zal de politie waarschijnlijk niets mee doen. Het is nog maar de vraag of men de aangifte wil opnemen. Naar mijn ervaring is de politie vaak vooral druk bezig met het verzinnen van redenen om geen aangifte op te hoeven nemen. Hoorde vanmiddag nog een verhaal van een begraafplaatsbeheerder, dat een ander op een parkeerplaats tegen zijn auto was aangereden en hij een schade van bijna 1.000,- had. De politie wilde ook geen aangifte opnemen. Ik vind dat een schandelijke zaak. Waar hebben we anders politie voor?
De kinderen kunnen het in dit geval natuurlijk wel proberen, aangifte doen. Ze moeten dan ook schriftelijke verklaringen van getuigen zoals de uitvaartbegeleider en familieleden en andere bezoekers meenemen. Als de politie geen aangifte wil opnemen, kan daar een klacht over worden ingediend. Maar veel hoeft men daar niet van te verwachten.

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder