Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Regelen crematie zonder inspraak erfgenamen; kan dat?

24 augustus 2013

Vraag nummer: 35391

Kan een niet geregistreerde partner zonder inspraak van de erfgenamen de crematie en asbestemming regelen? h
Het gaat mij in hoofdzaak om een onderbouwde reactie waarmee ik een niet geregistreerde partner mbt. opdracht
en asbestemming het recht daarop kan ontnemen.

Kan een wettelijke erfgenaam de begr.ondernemer in gebreke stellen?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is volstrekt legitiem dat de levenspartner van een overledene diens crematie regelt. Er is geen enkele wettelijke of andere verplichting om met erfgenamen overleg te plegen.

Of de levenspartner een geregistreerd partner of echtgenoot is, dan wel of de partners een samenlevingsovereenkomst hebben, is niet relevant. De wet gaat er van uit dat een persoon die de overledene het meest na staat, diens uitvaart regelt. De persoon die begint met de regelen van de uitvaart en het verlof tot cremeren heeft, heeft vervolgens alle rechten. De enige beperking is dat die persoon zich moet laten leiden door de wens van de overledene. Niet door de wens van erfgenamen.
Overigens zouden ook erfgenamen zich moeten laten leiden door de wens van de overledene. De uitkomst van wie een uitvaart regelt, zou daarom niet anders (mogen) zijn.

Ik neem aan dat de crematie inmiddels plaats heeft gevonden en dat het nu nog gaat om de asbestemming. U vraagt hoe of waarmee de partner/opdrachtgever de zeggenschap op de asbestemming kan worden ontnomen. Dat kan maar om één reden, namelijk alleen als aangetoond kan worden dat de opdrachtgever de wens van de overledene niet respecteert. Bijvoorbeeld wanneer de opdrachtgever de as wil verstrooien in de Waddenzee, terwijl de overledene in een testament of codicil of anderszins een andere wens kenbaar heeft gemaakt, bijvoorbeeld verstrooiing in de Oosterschelde of bijzetting in een urnengraf op een natuurbegraafplaats. De kunnen erfgenamen een rechtszaak aanspannen om die wens af te dwingen. Uiteraard zal men die wens dan wel hard moeten kunnen maken. De eigen wens van de erfgenamen is niet relevant.

Op zich zou het natuurlijk wel prettig zijn als de levenspartner met familie/erfgenamen van de overledene overleg zou kunnen voeren over de crematie en met eventuele wensen rekening zou (kunnen) houden. Maar soms is goed overleg om allerlei redenen niet mogelijk. Familie en erfgenamen zijn soms ook onderling verdeeld.
Dat is jammer.

Overigens is het niet zo dat de opdrachtgever van de crematie en erfgenamen helemaal niets met elkaar te maken hebben. De opdrachtgever heeft namelijk recht op volledige vergoeding van de kosten van de uitvaart uit de nalatenschap of van de erfgenamen. Daar kan heel wat discussie over ontstaan, maar alle kosten die niet apert onredelijk zijn, dienen geheel vergoed te worden. De gemiddelde kosten van een crematie bedragen tegenwoordig al snel zo'n euro 7.000,-. Dat betekent dat een bedrag tot ongeveer 9.000,- door de erfgenamen geaccepteerd moet worden, mits dit in overeenstemming is met de welgesteldheid van de overledene. Om het simpel te zeggen: als de overledene geld genoeg had, was er geen reden om erg zuinig te doen. Had de overledene weinig of geen geld, dan was er wel reden om op de kosten te letten.

U vraagt tot slot of een erfgenaam de begrafenisondernemer in gebreke kan stellen. Iedereen kan altijd iedereen in gebreke stellen. Ik kan mijn buurman in gebreke stellen omdat het regent; alleen is dat niet zinvol.
Een erfgenaam kan inderdaad de uitvaartondernemer in gebreke stellen. Maar als de strekking daarvan is dat de ondernemer geen zaken had mogen doen met de levenspartner van de overledene, maar alleen met (toestemming van) erfgenamen, dan is die ingebrekestelling even kansrijk als mijn klacht over de regen. Volstrekt kansloos dus. Een uitvaartondernemer kan van iedereen een opdracht voor de uitvaart aannemen. Hij kan niet weten en hoeft niet te weten wie erfgenaam is. Er kunnen soms wel tientallen erfgenamen zijn; die hoeven echt niet allemaal vooraf toestemming te geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder