Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Problemen met bewindvoerder over uitvaart 4

4 juni 2020

Vraag nummer: 60917

Geachte heer van der Putten, even nog een vraagje: geldt dit ook voor de eerste contactpersoon? Als het verpleegtehuis de eerste contactpersoon (toevallig ook de bewindvoerder, maar geen familie) van het overlijden op de hoogte stelt, zitten ze dan ook fout?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik niet zeggen, want ik weet niet wat de 'juridische titel' van die 'benoeming' is.
Als uw stiefmoeder bijvoorbeeld heeft gezegd of geschreven "Ik wil dat mijn bewindvoerder mevrouw X de eerste contactpersoon is", dan vervalt de grond van die aanwijzing. Want na het overlijden is zij geen bewindvoerder meer.

Maar sowieso is het zo dat u als per testament benoemde executeur uw taak moet kunnen vervullen en dat er natuurlijk gewoon geen enkele rechtsgeldige reden is op grond waarvan iets of iemand een executeur zou belemmeren in het regelen van de uitvaart.
Elke aanwijzing van een contactpersoon vervalt op de seconde dat uw stiefmoeder overlijdt. Want dan treedt het regime van het testament in werking; de executeur is dan als enige de bevoegde persoon.

Ik kan mij in het algemeen wel voorstellen dat een verpleeghuis voorzichtig is met wie men welke informatie geeft. Want er zijn heel wat familieleden die op allerlei manieren een ander belang najagen. Als een patiënt heeft gezegd dat hij of zij wil dat zoon Jan geïnformeerd moet worden, moet het niet zo zijn dat medewerkers van het verpleeghuis denken dat het ook wel goed is als men dochter Ans belt. Jan kan vertrouwenspersoon van de ouder zijn en dochter Ans niet. Er wordt anders soms ook langs elkaar geen gewerkt met verschillende diensten van personeel. De regels zijn simpel om het voor het personeel overzichtelijk te houden.

Echter, in nieuwe omstandigheden (overlijden) liggen de verhoudingen anders en zijn ook de plichten en rechten van partijen anders. Die flexibiliteit heeft het verpleeghuis blijkbaar niet. Dat is een kwalijke zaak, denk ik.
De executeur moet de uitvaart kunnen regelen. Belemmering daarin kan op een bepaald moment zelfs een strafbaar feit zijn. Het kan bijvoorbeeld het verhinderen van de lijkschouwing zijn. Dat is een van de eerste taken van de executeur om dat te regelen. Zorgt het verpleeghuis dat de executeur dat niet kan, dan hebben we een strafbaar feit te pakken. Het verpleeghuis mag het zelf niet doen, als het weet dat er een executeur is.

Ook strafbaar is de weigering van de afgifte van een lijk. Als u gemeld hebt dat u executeur bent en dat u wenst of zo nodig eist dat de overledene per direct tot uw beschikking komt voor lijkschouwing door een door u in te schakelen arts en de eerste verzorging door een door u in te schakelen uitvaartonderneming dan hebben we al de weigering tot afgifte te pakken, als het verpleeghuis daar niet aan meewerkt.
U kunt het verpleeghuis ook nu al laten weten welke uitvaartonderneming uw stiefmoeder mag ophalen en verzorgen. Ik zou dat allemaal maar tijdig geregeld hebben en het verpleeghuis laten weten. Dan is er later geen enkel excuus als men de overledene in handen geeft van een door het verpleeghuis aangewezen uitvaartverzorger. Dat is dan het wegmaken van het lijk, ook een strafbaar feit. U moet zorgen dat men dan niet kan zeggen dat men het niet wist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.