Probleem familie (niet betrokken willen worden bij overlijden ouders)
29 oktober 2013
Vraag nummer: 36174
Ik ben helaas lid van een probleemfamilie. Ik wil voorkomen dat ik op enige manier betrokken wordt bij het overlijden van mijn ouders.
Dat wil zeggen, niet op de rouwkaart en/of advertentie, geen enkele vorm van nalatenschap of wat dan ook.
Is dat juridisch haalbaar?
Antwoord:
Geachte heer,
U kunt natuurlijk van tevoren wel tegen een aantal mensen in de familie zeggen nergens bij betrokken te willen worden. Maar als men zich daar niets van aantrekt, staat u feitelijk machteloos.
Stel dat een van uw ouders overlijdt en men informeert u daar pas laat of niet over, dan hebt u geen inspraak in een rouwkaart of een overlijdensadvertentie. Dan staat u voor voldongen feiten.
Wat de nalatenschap betreft: men kan niet voordat iemand is overleden, al afstand doen van een erfenis. Dat kan pas na het overlijden van betrokkene. Misschien is het dan ook wel zo dat geen afstand gedaan hoeft te worden, bijvoorbeeld omdat u onterfd bent.
U kunt ook aansprakelijk zijn en blijven voor de uitvaartkosten van uw ouders als niemand anders de uitvaart ter hand neemt en de gemeente de uitvaart regelt. Ook dit kunt u niet voorkomen (behalve door zelf de uitvaart (erg goedkoop) te regelen).
Zie ook: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).