Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijden mindervalide in gesloten instelling voor mentaal gehandicapten (buiten familie om)

6 november 2013

Vraag nummer: 36304

Geachte Heer, Mevrouw,

Heel recent is mijn neef (de zoon van wijlen mijn zus) waarvan ik 20 jaar Voorlopig Bewindvoerder (beheer van zaken) was, plots en onverwachts overleden in de zorginstelling waar hij verbleef.
De directie heeft mij daarvan niet op de hoogte gebracht en de uitvaart geregeld zonder dat we (ik bedoel hiermee de overblijvende familie, zijnde zijn nonkel (ik) en zijn dementerende grootmoeder (mijn moeder) er iets vanaf wisten.
Naast de emotionele problemen die dit mij bezorgd (geen afscheid, geen bijwoning uitvaart, geen erkenning,...) zijn er ook de administratieve aspecten die ik moeizaam kan regelen omdat de instelling elke informatie weigert (o.a. welke dokter stelde overlijdensakte op, wie was de uitvaartondernemer, welke omstandigheden van overlijden ?).
Is dit legaal/wettelijk hoe ze mij als directe familie behandelen en wat kan ik er eventueel tegen doen ?
Alvast bedankt voor uw feedback en/of advies.
Met vriendelijke groeten
Willy

Antwoord:

Geachte heer,

Hoe kan een zorginstelling het overlijden en de uitvaart van een bewoner voor de directe familie verborgen houden? Het is onbegrijpelijk en meer dan schandelijk.

Maar wat kan men als nabestaande nu doen? Dat is een vraag die zich niet goed leent voor een beantwoording via internet, want men moet meer gegevens hebben en meer omstandigheden van het geval en van de familie kennen.

Ik zou als - ik u was - eerst schriftelijk verantwoording van de instelling eisen, hoe het zo gekomen is en waarom en wel met een uitvoerig antwoord binnen een week. Zodat u meer inzicht krijgt. Ik zou dat schriftelijk doen, om gegevens voor een dossier te verzamelen. Dat dossier kan nodig zijn om bijvoorbeeld een klacht in te dienen bij de overheidsinstantie die toezicht houdt op deze zorginstelling.

Ik kan niet overzien welke materiƫle schade er is door deze situatie. U klaagt dat u niet weet welke dokter de overlijdensakte opmaakte, wie de uitvaartondernemer was en welke de omstandigheden van overlijden waren. Met respect, maar ik zie niet wat de zakelijk relevantie is om te weten welke dokter de verklaring van overlijden opmaakte of welke ondernemer de uitvaart regelde, zolang u daar geen rekening van krijgt. Maar aan de andere kant is het heel vreemd als de instelling er geen mededeling over wil doen. Natuurlijk is het logisch en menselijk om te willen weten wat de oorzaak en omstandigheden van het overlijden waren. Daar kunt u ook naar vragen.

Uw situatie speelt in Belgiƫ en ik verwacht dat dit niet of niet veel anders is dan in Nederland. Wat gebeurd is, is geen kwestie van legaal of illegaal. Maar een vraag van rechtmatig of niet rechtmatig. Legaal of niet is aan de orde als iets verboden is. Het zal niet wettelijk verboden zijn voor een zorginstelling om een uitvaart te regelen. Maar het is wel de vraag of het rechtmatig is om dit buiten de wetenschap van nabestaanden om te doen. Dat hangt af van de algemene voorwaarden en andere regels van de instelling. En mogelijk van wetgeving, dat weet ik niet. Daarom zou ik, als ik u was, dus eerst eens beginnen met per aangetekende brief een uitvoerige schriftelijke verklaring te eisen en wel op korte termijn. Daar moet de instelling eerst maar eens duidelijk in maken, of zij juist en conform regels heeft gehandeld en zo ja, welke regels. Als u dan een bevredigend antwoord krijgt, kunt u er misschien vrede mee hebben. Maar als u een onbevredigend antwoord krijgt, hebt u iets in handen om het 'hogerop' te zoeken. Nu staat u waarschijnlijk met lege handen, omdat u niet weet waar de instelling haar handelen op baseert.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder