Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onterfd (verplichting begrafenis te regelen?)

21 oktober 2019

Vraag nummer: 58964

Mijn alleenstaande broer heeft meerdere malen aangegeven dat hij me onterft heeft, hij heeft aanzienlijke bezittingen en kapitaal die hij aan bekenden nalaat per testament. Onze ouders zijn beiden overleden. Nu wil hij dat ik zijn begrafenis regel. Kan hij me daartoe verplichten? Zo niet. dan regelt de Gemeente de begrafenis. Moet ik dan alsnog formeel van de erfenis afzien? Er blijkt dan toch bij de notaris die het testament moet uitvoeren? Vriendelijke groet, Ingrid

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U weet niet zeker of uw broer u onterfd heeft of onterven zal. Dat weet u pas als hij overleden is, als er dan een testament is. Misschien is er geen testament en dan bent u niet onterfd. U moet u niet gek laten maken door uitspraken die misschien niet op feiten berusten. Veel mensen spreken over dit soort zaken niet de waarheid.

Uw broer kan u niet verplichten om zijn begrafenis te regelen.

Of u wel of niet de begrafenis moet regelen, hangt niet samen me de vraag of u erfgenaam bent of niet. Als u toch erfgenaam blijkt te zijn, bent u niet verplicht om de begrafenis te regelen. Men kan ook een uitvaart regelen zonder erfgenaam te zijn. Het is alleen zo dat een erfgenaam de kosten moet betalen, uit de nalatenschap.

Als iemand erfgenaam is en de nalatenschap voldoende groot is om een uitvaart te bekostigen, kan die erfgenaam besluiten om een uitvaartbedrijf in te schakelen om op de meest efficiƫnte manier een uitvaart te regelen. De erfgenaam hoeft er zelf niet bij aanwezig te zijn; hij moet alleen de kosten betalen.

Als er een testament is, betekent dat niet automatisch dat de notaris die het testament heeft opgesteld of een andere notaris als executeur is aangewezen. Een erflater kan het ook overlaten aan erfgenamen om samen een executeur aan te wijzen. Dat hoeft niet ook een erfgenaam te zijn. Dat kan een neutrale derde zijn. Het kan een professionele executeur zijn, maar ook een persoonlijke bekende.

Als u onterfd bent, moet dat in een testament staan, als uw broer geen vrouw of kinderen heeft. Van iemand die geen vrouw/man of kinderen heeft, zijn diens ouders of broers en zussen erfgenaam.

Mij lijkt dat u snel duidelijkheid zou moeten hebben hoe de vork in de steel zit. Die duidelijkheid is pas te krijgen na het overlijden van uw broer, want tot de laatste minuut kan hij alles veranderen.
Als uw broer is overleden is het verstandig snel in de woning te kijken of er een kopie van een testament ligt. Dan hebt u een indicatie. Maar het originele, laatste, geldige, testament heeft altijd alleen een notaris. Iemand kan thuis nog een oude versie bewaard hebben, die niet meer geldig is. Als iemand een vervelende grap wil uithalen, legt hij in huis een kopie van de oud testament waarin Jan als enig erfgenaam benoemd is, terwijl hij intussen een nieuw testament heeft gemaakt waarin Marie de erfgenaam is. Men weet het pas zeker als de notaris het testament geopend heeft.

Als men weet wie de notaris is, kan men snel een afspraak maken. Als men geen idee heeft bij welk kantoor het testament ligt, kan men informatie daarover opvragen bij het Centraal Testament Register in Den Haag. Dat kost echter relatief veel tijd. Men moet dan bij de aanvraag een akte van overlijden per post opsturen.

Als u vragen over het erfrecht hebt, verwijs ik u naar vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen'. Ik geef geen advies over erfrecht. Maar ik geef u graag diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder