Kosten horeca (wel of geen acceptabele kosten uitvaart) 2
6 september 2017
Vraag nummer: 51880
Geachte heer Van der Putten,
Allereerst mijn dank voor uw snelle reactie op mijn vraag 51798 van 30.08.2017.
Ik hoop dat u mij niet vervelend vind, daar ik er niet geheel uit ben.
Situatie: Na het overlijden contact met de vriendin. Zij vertelde dat zij geld te kort kwam, terwijl zij wist dat het banksaldo van de overledene voldoende was. Ook vertelde zij dat op verzoek van de overledene alles sober moest zijn. Dus geen uitvaartdienst, geen kruisje op de kist, geen bloemen, wat de Erven wel wilden. Doch volgens de vriendin kon dit niet meer geregeld worden.
Twee dagen later vermeldde zij dat na de uitvaartdienst een borrel gedronken kon worden. De Erven hebben direct bericht gestuurd om dit niet te doen omdat bekend was dat de overledene dit niet wenste. Ondanks het bericht heeft zij dit toch gedaan. Ook heeft zij geen rekening gehouden met de wens van de overledene om de kist te sluiten.
In het uitvaartcentrum was volop koffie/thee/fris met gebak, waarom dan elders nog een borrel?
Ergo nu is er een rekening van de borrel die niet van het uitvaartcentrum is, daarover de volgende vraag: Dient de overledene deze rekening te betalen in het kader van soberheid, geen rekening gehouden met de wensen van de overledene en met het antwoord van de Erven om de borrel niet te doen. Hoort deze rekening dan bij de uitvaartdienst als deze borrel niet door de uitvaartdienst is geregeld? Is daar een (wettelijke) regeling voor?
Ter uwer informatie: de Erven willen niets hebben (bij vriendin bekend) en de Erven geven alles aan een goed doel.
Mocht ik u op kosten gejaagd hebben dan wil ik deze vergoeden.
U alvast bedankt voor het antwoord,
met vriendelijke groet,
XX
Antwoord:
Geachte heer,
Nu u meer details geeft, wordt uw vraag nog lastiger te beantwoorden. Want dan zou ik moeten weten wie de erfgenamen zijn, wat hun relatie met de overledene was, wat iedereen onder de wens van de overledene om een 'sobere uitvaart' te hebben, verstond, etc. Dan komt ook de persoon van de overledene in beeld en de vraag om hoeveel geld het ging en wat de financiële mogelijkheden van de overledene waren.
In mijn familie zouden we het niet gek vinden om buiten het uitvaartcentrum nog een borrel te drinken. Van koffie/thee/fris met gebak in een uitvaartcentrum zou niemand warme gevoelens krijgen. Ook vanwege de druk om na 45 minuten of zo verdwenen te zijn. U moet ook niet vergeten dat de huur van extra gebruikstijd in een uitvaartcentrum vaak zo hoog is dat het café goedkoper is, ook als je alle drankjes betaalt.
Een borrel zou bij ons ook nog onder een sobere uitvaart kunnen vallen. Een stoet van 12 volgauto's, 8 dragers, 20 kransen en een uitgebreide koffietafel of diner zouden wij als niet-sober beschouwen. Een borrel is (bij ons) normaal, bij het napraten na een uitvaart, dus gangbaar en niet wel of niet sober.
Zoals ik in mijn eerste reactie al schreef: de kosten en aankleding van de uitvaart moeten ook gezien worden in het licht van de wensen en de financiële mogelijkheden van de overledene. In mijn omgeving zou die borrel ook tot de uitvaartkosten gerekend worden. Tenzij het niet om 2 of 3 consumpties p.p. zou gaan en de bijeenkomst in een waar drankgelag zou ontaarden. Dan valt het weer buiten 'het normale'.
Of de borrel door de uitvaartverzorger is georganiseerd en buiten het rouwcentrum, is niet relevant. Het gebeurde in opdracht en op uitnodiging van de opdrachtgever van de uitvaart en maakte als informeel herdenkingsmoment en na- en bijpraten onderdeel uit van de uitvaartplechtigheid.
Als in dit geval evenwel duidelijk was dat de overledene zelf geen borrel wenste, zoals u in uw vraag stelt, dan hoeven de kosten die door de vriendin hiervoor zijn gemaakt, niet vergoed te worden.
Er is geen wettelijke regeling over wat wel of niet tot de uitvaartkosten worden gerekend. In zekere zin was zo'n regeling er vroeger wel, namelijk door de kaders die tot 2009 gesteld werden door de Belastingdienst voor de toenmalige fiscale aftrek van de uitvaartkosten voor de Inkomstenbelasting. Die kaders waren best redelijk. Een borreltje was ook fiscaal aftrekbaar, als onderdeel van het afscheid en de herdenkingsdienst.
Ik blijf er bij dat de kosten van een borrel, zeg 2 of 3 consumpties per persoon, gewoonlijk tot de normale kosten van de uitvaart en het afscheid behoren en voor vergoeding uit de nalatenschap in aanmerking komen. Met het begrip 'sober' kan ik niet zo veel, als de overledene dat zelf niet precies heeft omschreven. Maar als de overledene zelf had aangegeven geen borrel te willen, is het anders.
Als iemand een uitvaart gaat regelen, moet eigenlijk van te voren duidelijk(er) zijn aangegeven wat de overledene concreet wenst. En moet het geld dat voor die wensen nodig is, ook feitelijk beschikbaar zijn voor de opdrachtgever van de uitvaart. Dat gesoebat over kosten is voor iedereen onaangenaam.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.