Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kan geen afscheid van moeder nemen

20 april 2012

Vraag nummer: 28155

Geachte heer/mevrouw,

Mijn moeder is gisteren in Amsterdam overleden. De uitvaartondernemer weigert mij informatie te verstrekken over
de datum van de crematie of mij in de gelegenheid te stellen tot het nemen van afscheid. Mag dit wettelijk ? Welke wettelijke bepalingen zijn er over recht afscheid te nemen ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De uitvaartondernemer doet zaken met een opdrachtgever. Deze bepaalt wat er mag gebeuren. De enige manier om erachter te komen wanneer de crematie plaats vindt, is om contact op te nemen met de opdrachtgever, dus diegene die de uitvaart van uw moeder regelt (samen met de uitvaartondernemer) en ook verantwoordelijk is voor het betalen van diens nota.

Overigens vraag ik mij af hoe u weet dat uw moeder is overleden en wie de uitvaartverzorger is.
Mijn advies is om te proberen in gesprek te komen met uw familie; wellicht is er iemand die wil/kan bemiddelen.

U vraagt naar de wettelijke bepalingen ten aanzien van uw recht om afscheid nemen van de overledene.
Ik kan er kort over zijn: hier zijn geen wettelijke bepalingen over. Er is geen wet die dit regelt.
Echter, er zijn in het verleden wel diverse rechtszaken over geweest. In bijna al die rechtszaken heeft de rechter beslist dat een naaste bloedverwant, zoals een kind, afscheid mag nemen van een overledene. Als men niet welkom is bij de afscheidsdienst, kan men iemand bijvoorbeeld een uur tevoren in een rouwcentrum een half uur tijd geven om afscheid te nemen.

Echter, de uitvaartondernemer mag dit niet zonder meer toestaan. Die mag het alleen toestaan:
1. als zijn opdrachtgever er toestemming voor geeft, of
2. als er een vonnis van een rechter is dat het mag.
Wat u zou moeten doen is een advocaat benaderen, die contact opneemt met de opdrachtgever en dreigt met een kort geding. Een kort geding kan vaak binnen 24 uur plaats vinden. Als de opdrachtgever al akkoord gaat na een dreiging, kan men afscheid nemen. Als die niet akkoord gaat, moet er een kort geding plaats vinden.

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


Ik wens u graag succes!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder