Juridisch advies overlijden (geen afscheid kunnen nemen van dochter)
28 december 2017
Vraag nummer: 53199
Goeden dag geachte Mr Willem van der Putten
Onlangs op 21-12-2017 is mijn zus overleden en zijn wij pas op 25-12-2017 op de hoogte gesteld door haar vriend, er is verteld dat er niemand aanwezig mocht zijn bij de begrafenis die vandaag plaatsvind volgen haar wensen. Wij hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd informatie te kunnen inwinnen over codicil of ander opgestelde documenten om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Dit is helaas niets gelukt, zou graag willen weten of het mogelijk is te achterhalen of dit terecht is. Voor mijn moeder die het recht om op een humane manier afscheid te kunnen nemen van haar dochter ontnomen is.
Bij voorbaat dank & vriendelijke groet,
Curtis O'niel Ramtahal
Antwoord:
Geachte heer,
Gecondoleerd.
Een codicil hoeft niet ergens openbaar beschikbaar te zijn, dus is niet eenvoudig te achterhalen. Een codicil kan iemand ook gewoon thuis in de kast bewaren. Dan komt je er natuurlijk niet achter dat het bestaat.
Iemands wens om in stilte begraven of gecremeerd te worden hoeft trouwens ook niet per se in een testament of codicil te staan. Als iemand deze wens mondeling te kennen geeft aan mensen in zijn of haar omgeving, is dat net zo goed rechtsgeldig. Het heeft dus niet zo veel zin om te achterhalen of er een codicil is of niet; het kan net zo goed om een mondelinge wens gaan.
Het is jammer dat u pas vandaag deze vraag aan mij stelt. Als u enkele dagen eerder een vraag had gesteld of andere vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid' had bekeken, had u kunnen lezen dat als u(w moeder) er een kort geding voor had aangespannen, de kans groot zou zijn geweest dat uw moeder nog afscheid had kunnen nemen van uw zus. Ook als iemand een uitvaart in stilte wenst, staat de rechter vaak een afscheid van naaste familieleden een uur voor de uitvaart of een dag eerder toe. U had meteen een advocaat moeten zoeken.
In een kort geding had de vriend van uw zus ook moeten aantonen dat het haar wens was dat uw moeder geen afscheid mocht nemen. Dan zou een eventueel codicil boven tafel zijn gekomen.
Overigens was de vriend van uw zus niet verplicht om u of uw moeder te informeren over het overlijden van uw zus. Dat klinkt naar en dat is het ook, maar het is wel zo.
Als ik u was, zou ik waarschijnlijk heel boos zijn op de vriend van mijn zus, dat hij het niet eerder verteld heeft en geen afscheid laat nemen. Mijn eerste reactie zou waarschijnlijk zijn dat ik hem dat kwalijk zou nemen. Maar misschien is dat niet terecht. Als het de uitdrukkelijke wens van uw zus was, heeft hij juist gehandeld. Wat ik wil zeggen: u moet er misschien niet hem boos op aankijken, maar uw zus.
Maar ik ken de onderlinge verhoudingen niet, dus ik kan er eigenlijk niet zo veel over zeggen. Misschien is het goed om later nog eens rustig met de vriend van uw zus te overleggen over hoe het zo gekomen is, want het geen afscheid kunnen nemen maakt het overlijden dubbel zwaar. Als er later op een rustige manier over gesproken kan worden en uitgelegd kan worden en uw moeder kan vertellen hoe erg ze dat vindt, kan het misschien de pijn verzachten. Ruzie maken hierover heeft in ieder geval geen zin.
Het ligt voor de hand dat uw zus wordt begraven in haar woonplaats. U kunt de administratie van de begraafplaats(en) in haar woonplaats of de omgeving bellen en vragen of uw zus daar begraven is. Dan kunt u natuurlijk nog het graf bezoeken. Dat is een voordeel van een begraving: het graf is te bezoeken. Een begraafplaats is wettelijk verplicht om iedereen die het vraagt, te vertellen wie waar begraven is.
Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid', zoals twee weken geleden 'Familie inlichten verplicht?' en deze zomer 'Ben ik verplicht de kinderen van mijn man te informeren over zijn overlijden' etc.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.