Inzien van "wensenboekje" (i.v.m. weigering aanwezigheid bij uitvaart)
17 december 2019
Vraag nummer: 59520
Geachte heer Van der Putten,
Recent is mijn broer overleden en volgens zijn vrouw was ik niet welkom op de begrafenis, zij geeft aan dat mijn broer dit in het "wensenboekje" van Dela heeft geschreven. Het wensenboekje hebben wij nooit in kunnen zien maar ons (vader/moeder en ik) vermoeden is dat dit er niet in staat maar de schoonfamilie mij -vanwege bepaalde omstandigheden- er helemaal niet bij wilde hebben.
Nu is mijn vraag;
Mag ik vragen of ik het wensenboekje mag inzien en als daar NIET instaat dat mijn broer mij er niet bij wilde hebben zijn zij dan strafbaar?.
P.s. als ik het wensenboekje niet mag inzien kan ik dat dan afdwingen?.
Groeten,
A. uit O.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Gecondoleerd met het recente verlies van uw broer.
Nabestaanden hebben er geen recht op om een 'wensenboekje' in te zien. Maar als de opdrachtgever van de uitvaart stelt dat iemand niet welkom is op de uitvaart vanwege een in dat boekje opgetekende wens, dan ligt het wel voor de hand om daar op verzoek een afschrift van te laten zien.
Stel dat u er een rechtszaak van had gemaakt, dan zal de rechter zeker ook vragen om een afschrift van de betreffende passage in dat boekje, als de weduwe van uw broer zich daar op beroept. Als zij dat zou weigeren, verliest zij de zaak. Tenzij zij ook met andere argumenten komt.
Echter, het boekje is eigenlijk helemaal niet relevant.
Een persoon die een uitvaart organiseert mag zelf beslissen wie hij wel of niet op die uitvaart bijwoont. Een uitvaartplechtigheid kun je vergelijken met een verjaardagsfeest of een bruiloft of een andere viering of evenement in familiekring waarbij de organisator beslist wie hij wel of niet uitnodigt.
Iets anders is of familieleden afscheid mogen nemen van een overledene. Dat kan een opdrachtgever van de uitvaart niet altijd verbieden. Rechters zijn vaak geneigd om familieleden wel in de gelegenheid te stellen om afscheid te nemen, zonder de uitvaart bij te wonen.
De opdrachtgever van een uitvaart kan zich bij de weigering om mensen toe te laten tot de uitvaartplechtigheid wel beroepen op de wens van de overledene. Maar die wens behoort dan aangetoond te kunnen worden in een testament of codicil of door verklaringen van personen die er van weten. Maar een 'wensenboekje' heeft niet dezelfde juridische status als een testament of codicil. Vooral omdat bij een wensenboekje niet zeker is wie wat opgeschreven heeft. Men een wensenboekje kan makkelijk(er) geknoeid worden dan met een codicil, omdat een codicil helemaal met de hand geschreven moet worden (en gedateerd en getekend). Bij een testament is het zo dat de notaris de wens van de overledene heeft opgetekend. Dan kan een derde daar niets aan veranderen, ook omdat de notaris het testament bewaart. Men kan er niet bij. Bij een wensenboekje kunnen bijvoorbeeld nietjes worden losgemaakt en hele pagina's worden vervangen. Aan een kruisje of vinkje is niet te zien wie die heeft geplaatst. Als juridisch bewijs zijn wensenboekjes ondeugdelijk.
Of wel of niet in het wensenboekje staat dat u niet welkom bent, is dus eigenlijk niet relevant.
Stel dat de weduwe van uw broer gelogen heeft over wat er in dat boekje staat, is dat niet aardig en is dat onbehoorlijk. Maar het is geen strafbaar feit.
Een korte samenvatting: nabestaanden hebben geen recht om een uitvaartplechtigheid bij te wonen; de organisator bepaalt wie welkom is en wie niet.
Of nabestaanden bijvoorbeeld daags voor de uitvaart afscheid mogen nemen van de overledene is een andere zaak. Rechters geven daar vaak toestemming voor.
Zie vergelijkbare vragen over het weigeren van mensen bij een uitvaartplechtigheid in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.