Informatie over halfbroer (twee weken tussen overlijden en uitvaart) 1
6 mei 2020
Vraag nummer: 60680
Beste Mr. van der Putten,
Mijn halfbroer is overleden in 2016 maar weet dit zelf pas sinds kort. Ik weet waar hij ligt en het grafnummer weet ik ook. De datum van overlijden en wanneer hij bezorgd is ook maar daar zit wel 2 weken tussen. Graag zou ik willen weten waarom en hoe kan ik achterhalen wie zijn huisarts was (als hij deze had)?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Ik zou niet weten hoe u zou kunnen achterhalen wie de huisarts van uw broer was, behalve door alle huisartsen in zijn woonplaats of regio te bellen.
Maar ik denk dat een huisarts u niets mag vertellen over de situatie rond het overlijden, omdat het onder zijn of haar beroepsgeheim zou kunnen vallen.
En vooral denk ik dat een huisarts niet weet waarom de begrafenis twee weken later is geweest dan het overlijden.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom er twee weken zitten tussen de datum van overlijden en de datum van de begrafenis. Ik kan er zo een paar bedenken.
Dat kan zijn omdat het overlijden pas na ongeveer een week is ontdekt.
Dat kan zijn omdat uw broer het slachtoffer is geworden van een ernstig misdrijf en een uitgebreid onderzoek is gedaan op het lichaam om forensische sporen vast te leggen. Misschien heeft Justitie het stoffelijk overschot pas na ruim een week vrijgegeven.
Het kan zijn dat andere nabestaanden die de uitvaart hebben geregeld, hebben gevraagd om uitstel van de uitvaart. Daar men men bij de gemeente vergunning voor vragen. Uitstel kan gevraagd worden omdat bijvoorbeeld nabestaanden die de uitvaart graag zouden willen bijwonen, nog in het buitenland zijn en nog eerder terug kunnen of willen komen.
Uitstel is misschien gevraagd omdat hij overleden is aan de gevolgen van een auto-ongeval, en omdat een andere inzittende aanvankelijk in het ziekenhuis was opgenomen maar de uitvaart heel graag wilde bijwonen. Dan heeft men daar op gewacht.
Het kan zijn dat uw broer in het buitenland is overleden en dat het tijd kostte met allerlei formaliteiten om hem naar Nederland over te laten brengen.
En er zijn vast nog wel andere redenen denkbaar.
Maar dit zijn allemaal situaties waar een huisarts niet bij betrokken hoeft te zijn en niet over hoeft te worden ingelicht. Die kan u er dus ook niet over vertellen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.