Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

In stilte cremeren (als mantelzorgers uitvaart regelen) ***

20 februari 2018

Vraag nummer: 53906

DE VROUW IS 90 JAAR EN ZIET AL JAREN GEEN ENKEL FAMILIELID. MIJN VROUW EN IK ZIJN DE Z.G MANTELZORGERS. NU HEEFT DE BETROKKENE AANGEGEVEN IN STILTE TE WILLEN GECREMEERD. DE KAARTEN WORDEN NA AFLOOP VAN DE DAG NAAR MENSEN VERSTUURD DIE IN EEN TELEFOONKLAPPER STAAN. MENSEN OF FAMILIE DIE ROND DE KERSTDAGEN EEN KAART STUREN MET DE TEKST PRETTIGE DAGEN EN HOPEN ELKAAR IN HET NIEUWE JAAR TE ZIEN. DIT LAATSTE GEBEURD ECHTER NOOIT. BETROKKENE HEEFT ER DUS GEEN BEHOEFTE AAN DAT MENSEN NU DAN WEL KOMEN. OP DE KAART WIL ZE LATEN ZETTEN: VOLGENS DE WIL VAN BETROKKENE HEEFT DE CREMATIE IN KLEINE KRING PLAATSGEVONDEN.

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker is het mogelijk om als mantelzorgers de wens van deze vrouw om in beslotenheid gecremeerd te worden, uit te voeren.
Maar u moet wel op een paar dingen letten, om problemen te voorkomen.

Ten eerste moet u door deze vrouw worden aangewezen als executeur voor de uitvaart. De aanwijzing van een executeur voor het afhandelen van de nalatenschap moet per testament bij de notaris gebeuren.
Als iemand alleen maar wil dat de begrafenis of crematie op een bepaalde manier moet gebeuren en iemand aanwijst die dat ook moet regelen, kan dat ook bij codicil worden geregeld. Dat kost niets. Dan moet iemand eigenhandig een brief schrijven, waar de wensen in vast liggen. Die brief moet worden gedateerd en van een handtekening voorzien.
Alleen een volledig eigenhandig geschreven brief is rechtsgeldig.

Als u niet een dergelijk codicil hebt, kunt u grote problemen met de nabestaanden krijgen. Gisteren bijvoorbeeld kreeg ik van vraag van mensen die geschokt waren dat zij als familie niet waren gewaarschuwd bij het overlijden van een tante en dat derden de crematie hadden geregeld: 'Familie niet waarschuwen bij overlijden en crematie van een dierbaar familielid door derden'. Bij u zou dat dezelfde situatie zijn. U wilt dan wel dat duidelijk is dat u de wens van mevrouw uitvoert en dat u niet zelf mensen buitensluit.

Een tweede heel belangrijk punt is het financiƫle deel. U bent geen familie en u schrijft ook niet dat u door deze vrouw bent aangewezen als executeur in een testament. Dat betekent, dat u niet aan het geld van deze vrouw kan en mag komen. Hoe betaalt u dan de crematie en bijkomende kosten? Door uw hand op te houden bij mensen die boos kunnen zijn om er niet bij betrokken te zijn geweest?
Misschien is er een uitvaartverzekering. Dan moet u tijdig controleren of die wel alle kosten dekt. Vaak is dat niet het geval. Het is verstandig om bij de eventuele verzekering na te gaan wat precies de dekking is. Ik zou, als ik u was, die informatie schriftelijk vragen. Telefonisch is vaak te vraag en te vrijblijvend.
Ook moet worden geregeld dat u de uitkering van de verzekering krijgt en niet de erfgenamen!

Als er geen of een kleine uitvaartverzekering is, moet er geld apart worden gezet op een manier dat u er bij kunt zonder dat u toestemming van de erfgenamen nodig hebt. Dat kan als er een speciaal deposito voor wordt ingericht, bijvoorbeeld bij de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl).

Op u is ook van toepassing vraag nummer: 6480 'Uitvaart regelen buiten de kinderen om', waarbij u het woord 'kinderen' kunt vervangen door 'erfgenamen'. Want de dame in kwestie heeft ook familie, dus erfgenamen.

Zie ook vraag nummer 49719 'Taken bezorger begrafenis (risico kosten regelen uitvaart)'.

In uw geval is het verstandig om vooraf met een uitvaartverzorger de gang van zaken en de kosten van de (begrafenis of) crematie te bespreken. Dan weet de 90-jarige dame ook welk bedrag moet worden gereserveerd. Bij een uitvaart in stilte zal geen uitgebreide condoleance worden gehouden, maar de overledene moet wel worden vervoerd, verzorgd, er moet een kist worden betaald, etc.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder