Ik mocht niet bij de condoleance voor mijn broer staan
6 februari 2023
Vraag nummer: 66098
Eergisteren is mijn enige broer overleden en gecremeerd .de verhoudingen waren goed en we waren ook gevraagd om afscheid te komen nemen. Ik mocht spreken op de uitvaart.
Voor de uitvaartdienst zou er een condoleance zijn in de familie kamer. Tot mijn grote ontdaanheid mocht ik daar niet bij zijn. Alleen het gezin van mijn broer en onze moeder stonden daar. Ik was geschokt en kon niet eens tot me door laten dringen wat het me deed. Mijn schoonzus zei: jij moet in alvast in de aula. Ik vroeg: maar mag ik dan iet gecondoleerd worden met mijn broer?
Dat hebben we met de kinderen zo besproken , alleen je moeder erbij. Vind je dat heel erg? Vroeg mijn schoonzus me nog en ik was zo geschokt maar zei ‘het moet gaan zoals jullie het willen ‘
De dag na de uitvaart stortte ik volledig in. En niet door de rouw om mijn broer maar omdat ik buitengesloten en afgesneden was, niet de condoleances met mijn verlies van mijn broer mocht ontvangen
Mijn moeder, mijn man, onze kinderen en vrienden vonden het heel raar en heel onterecht dat ik als enige zus was buitengesloten. De pijn die ik er door heb, is onbeschrijfelijk.
Ik heb mijn schoonzus een bericht gestuurd dat ik haar er in een later stadium over zal bellen maar dat ik was ingestort doordat ik was buitengesloten van de condoleance en dat ik op dat moment hun wens wilde respecteren maar dat ik nu voelde dat het niet goed was. Dat ik daar als laatste in de rij naast mijn moeder had moeten mogen staan.
Zé heeft niet gereageerd op mijn bericht en mij nu geblokkeerd in haar contacten . Ik trek dit niet, wat moet ik doen? Waar kan ik met dit verdriet wn de volledige miskenning van mijn bloedband met mijn broer, terecht? De pijn over het gebeurde is niet te verdragen
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Gecondoleerd met het overlijden van uw broer.
Het is heel vervelend dat u zich op deze manier buitengesloten voelt, maar het is heel gangbaar dat in beginsel alleen het eigen gezin van de overledene de condoleances in de familiekamer in ontvangst neemt.
Buiten de familiekamer kunnen mensen die u kennen u natuurlijk ook condoleren.
Het feit dat u mocht spreken op de uitvaart is in mijn ogen een belangrijke erkenning van uw band met uw broer.
Het is heel jammer dat u het anders voelt.
Ik kan niet zeggen dat het onterecht is, want het gevoel is het gevoel. Maar ik zie in de feiten geen miskenning van uw positie en relatie met uw broer, integendeel. Spreken op de uitvaart is veel persoonlijker en belangrijker dan gecondoleerd worden door mensen die u waarschijnlijk voor een deel niet eens kent, zoals vrienden en bekenden van de kinderen van uw broer.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.