Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geld dat overblijft na de uitvaart

5 juni 2015

Vraag nummer: 42529

Wat gebeurt er met het geld dat eventueel overblijft na de uitvaart?
En ik heb de erfenis verworpen.
Wat gebeurd er als ik aanspraak maak op dat geld.

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn verschillende situaties.

Als de overledene bijvoorbeeld 10.000,- euro spaargeld had en geen schulden, en de uitvaart kost 6.000,-, dan blijft er 4.000,- over. Als de overledene een van uw ouders is en u de erfenis verwerpt, dan kunt u geen aanspraak meer maken op dat geld. Dan gaat dat naar andere erfgenamen, zoals broers of zussen of kinderen van broers of zussen. En als die er niet zijn, naar ooms en tantes. En als die overleden zijn, naar hun kinderen. En als er helemaal geen familie meer is, of alleen enorm ver weg, dan erft de staat het restant.

Als er een uitvaartverzekering was, is het maar de vraag of er geld overblijft. Soms is het zo dat als er nog geld beschikbaar was in de verzekering, dat niet meer mag worden uitgekeerd aan erfgenamen. Soms kan er wel geld naar erfgenamen. Dat verschilt per soort verzekering.

Maar uw vraag is niet realistisch als het gaat om het overlijden en de uitvaart van uw vader of moeder. Men kan namelijk een erfenis alleen verwerpen NADAT iemand is overleden. Men kan dat niet tevoren regelen. De uitvaart moet natuurlijk direct na het overlijden geregeld worden. Het verwerpen van de erfenis gaat niet zo snel, binnen enkele dagen, dat dit al geregeld is voor het bespreken van de uitvaart.
Het kan dus eigenlijk helemaal niet zo zijn dat de erfenis al verworpen is, voordat duidelijk is wat de uitvaart kost en hoeveel geld er over is.

Als u de erfenis al verworpen hebt, kunt u natuurlijk geen aanspraak meer maken op een deel ervan. Bijvoorbeeld als pas na maanden duidelijk is wat het totaal van bezittingen en schulden was.

Als onduidelijk is hoeveel geld er beschikbaar en over is, is het verstandig om de erfenis nog niet te verwerpen, maar de erfenis beneficiair te aanvaarden.

Voor meer aspecten van het verwerpen van de erfenis, zie de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).
Zoals de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder