Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen bemoeienis van eigen kinderen met de uitvaart

1 september 2023

Vraag nummer: 67235

Geachte heer/mevrouw,

Op dit moment is mijn stiefvader heel ernstig ziek. Hij heeft een verklaring getekend dat zijn eigen bloed kinderen niet mag bemoeien aan zijn uitvaart.

Als laatste wens ga ik ervan uit dat de eigen kinderen zullen respecteren. Maar kunnen de eigen kinderen aanspraak doen op het lijk en alles op hun eigen wijze regelen?

NB: Op papier zijn de samenwonende partner en de stiefkinderen niet geregistreerd.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Verstandig dat uw stiefvader een verklaring heeft getekend dat zijn eigen kinderen zich niet met de uitvaart mogen bemoeien, als hij dat niet wil.

Als hij wil dat het een rechtsgeldig document is, moet uw stiefvader geen (getypte of geprinte) verklaring ondertekenen. Dan moet hij de hele verklaring zelf met de hand schrijven, compleet met datum en handtekening. Pas dan is het een geldig codicil.

Ik zie echter nog een mogelijk probleem, namelijk dat de (eigen bloed)kinderen een financieel probleem veroorzaken. De kinderen zijn namelijk erfgenamen en kunnen besluiten dat ze de kosten van de uitvaart niet uit de erfenis betalen. Althans niet vrijwillig. Zij zijn er wel toe verplicht, maar dat kan nog veel gedoe geven. In het uiterste geval zou u een advocaat moeten inschakelen, die zo nodig naar de rechter gaat.

Iedereen mag een uitvaart regelen, volgens de wet. De samenwonende partner en stiefkinderen hoeven nergens geregistreerd te zijn om de uitvaart te mogen regelen. Dat is geen voorrecht van erfgenamen.

Het is meer de vraag wie er het eerste bij is. Als uw stiefvader in een hospice of ziekenhuis overlijdt en men daar de kinderen als eerste waarschuwt dat hun vader overleden is, en zij een arts en uitvaartonderneming inschakelen, kunnen ook zij de uitvaart regelen.

Als u de uitvaart regelt, is er wel het praktische probleem dat erfgenamen, de eigen kinderen van uw stiefvader, na zijn overlijden over zijn geld en goederen kunnen beschikken. Zij kunnen weigeren om de uitvaart te betalen als u die regelt en zij kunnen - wettelijk gezien - ook alle spullen van hun vader uit huis halen. Zij zijn immers de nieuwe eigenaren als erfgenamen.

Als u denkt dat dat laatste niet zo'n vaart zou lopen, moet u misschien alleen regelen dat uw moeder en haar kinderen de uitvaart kunnen regelen en over geld beschikken. Het zou dan verstandig zijn als u contact opneemt met een uitvaartonderneming, die van uw stiefvader de instructie krijgt de uitvaart te verzorgen onder de regie van zijn stiefkinderen. En die alvast de uitvaart betaald krijgt, eventueel in de vorm van een deposito. Dan is het geen onderdeel van de erfenis meer en kunnen de kinderen dat niet opeisen. En weet de uitvaartonderneming wie de regie voert van de uitvaart.

Ik ken de persoonlijke situatie van uw stiefvader niet, maar als hij enig vermogen heeft zoals een eigen huis, is het verstandig als hij alsnog een testament laat opmaken bij een notaris, of dat hij trouwt met uw moeder. In het laatste geval heeft zij wettelijk de beschikking over alles, ook als de kinderen formeel erfgenaam zijn (en blijven).

Een uitvaartonderneming die landelijk werkt en waar men zo'n uitvaart kan voorbespreken en betalen, is TOP Uitvaarten.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder