Codicil en executeur die uitvaart regelt
16 oktober 2016
Vraag nummer: 47775
Mijn moeder is 88 jaar en er is niets testamentair noch financieel geregeld tot voor kort en ik heb dit op me genomen als oudste dochter. Ik heb nu in overleg met haar een soort draaiboek opgesteld met alle wensen van haar en de uit te voeren verrichtingen als zij komt te sterven. Dat is een mondeling afspraak met haar. Ik heb van dat draaiboek een kopie aan mijn broer gestuurd, zodat hij weet dat het geregeld wordt. Hij woont verder af en geeft niet aan iets te willen doen. Hij wil ook geen contact met mij, al jaren niet. Gesprekken hierover in het verleden met hem en moeder liepen op niets uit. Nu heb ik van de week alle kopieën van dat draaiboek ongeopend weer terug ontvangen van hem, met een begeleidend schrijven. Waarin hij aangeeft geen post van mij nog te willen ontvangen en hij zich niet met die zaken wil en kan bezighouden, maar tevens geeft hij aan, dat hij er niet akkoord mee gaat! Met het draaiboek. Ik kom in een spagaat te zitten. Geld voor naar een notaris te gaan, noch de wil daartoe is er niet bij moeder. (Ik probeer dit al meer dan 40 jaar!) Mijn vraag is nu: Kan ik middels een door haar opgesteld codicil een soort volmacht krijgen als executeur testamentair?
M.vr.gr.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik heb eerst maar eens uw naam en woonplaats onder de vraag weg gehaald.
In een codicil kan men tegenwoordig geen executeur meer benoemen. Dat kan sinds ruim tien jaar uitsluitend bij testament.
Het heet overigens tegenwoordig wettelijk geen 'executeur testamentair' meer, maar gewoon alleen 'executeur'.
In de situatie dat uw broer alles terug stuurt en meteen aangeeft er niet akkoord mee te gaan, is er slechts 1 oplossing, of uw moeder het leuk vindt of niet. Zij moet bij een notaris haar wensen in een testament vast laten leggen en u tot executeur benoemen, anders kan het niet. En niet onbelangrijk: zij zadelt u dan willens en wetens op met een groot probleem. Zowel bij het regelen van de uitvaart als later bij de afrekening en waarschijnlijk ook de hele afhandeling van de nalatenschap. Ik waarschuw dat dwarsliggende erfgenamen de afhandeling soms meer dan tien jaar kunnen ophouden. Ruim tien jaar ellende, gezeur en gedoe.
Ik adviseer u om tegenover uw moeder een harde opstelling te kiezen en haar te zeggen: 1) als je wilt dat ik de uitvaart doe, dan is het nodig mij per testament te benoemen, anders gaat het niet lukken. 2) Als je nu geen testament opmaakt, kan en wil ik de uitvaart niet regelen, zoek dan maar een ander.
Dit klinkt niet zo lief, maar het is een welgemeend en dringend advies.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl