Begrafenis ruzie ex en zus overledene
28 februari 2014
Vraag nummer: 37516
de ex (ook voogd voor de dochter 18jr maar minderjarig door mentaal achterstand) ruzie met de enige zus van de overleden man. Niks mag in de kerk gebeuren van de ex gn muziek, gn voordracht....
De zus is er kapot van kan dit zo maar, morgen is het begrafenis.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De persoon die de begrafenis regelt, heeft het in principe voor het zeggen. Ik neem aan dat de ex de begrafenis regelt namens de dochter, omdat het eigenlijk de morele taak van de dochter is, die het waarschijnlijk zelf niet kan.
Wat hier voorop zou moeten staan, is de wens van de overledene. Hoe zou die het zelf gewild hebben? Ik neem aan dat de overledene geen testament of codicil heeft nagelaten, dat aanwijzingen bevat, want daar zegt u niets over.
Ik kan nu wel zeggen dat betrokkenen samen zouden moeten proberen om een waardig afscheid tot stand te brengen. Maar waarschijnlijk is er weinig wil tot overleg. En is er op zo korte termijn weinig anders meer te realiseren. Dus zou dat een loze opmerking zijn.
Juridisch is hier weinig te willen of te regelen. De opdrachtgever van de uitvaart heeft het in principe voor het zeggen. Tenzij met een testament of codicil iets anders kan worden aangetoond. Ik denk dat dat hier niet speelt.
Wat ik dan de zus in overweging zou willen geven is om op een ander moment een eigen afscheidsbijeenkomst voor haar broer te organiseren. Bijvoorbeeld over een maand of over drie of zes maanden. Aanleiding kan zijn een verjaardag of de trouwdag van de ouders of een andere gelegenheid die voor de familie logisch is. Maak er dan een soort verjaardagsbijeenkomst van, intiem, met naaste familie en vrienden, waarbij men de dingen kan zeggen of doen, die nu niet gezegd of gedaan kunnen worden. Dan kan ook met een H. Mis of met een bezoek aan de begraafplaats, met andere familie of vrienden die de begrafenis morgen ook te kaal of te onpersoonlijk vinden.
Nog een laatste opmerking. Laat de zus proberen om de band met haar nichtje van 18 warm te houden. De dochter kan waarschijnlijk niet tegen haar moeder op. De dochter is nu haar vader kwijt. Laat haar nu ook niet de band met de familie van haar vader verliezen. Het nichtje is waarschijnlijk te jong om er zelf veel actie op te ondernemen. Haar tante kan regelmatig van haar belangstelling doen blijken. Samen kunnen ze later ook rouwen om het verlies van vader en broer.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene: