Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Advies over overlijden en geen contactpersoon hebben

26 april 2019

Vraag nummer: 57747

Goedemorgen, ik heb een vraag. Werk in een verpleeghuis op de afdeling beschermd wonen. Hier een bewoner die geen contact heeft met kinderen maar wel een vriend als 1e contactpersoon heeft. Heeft daar verder geen contact mee en zal ook niets gaan regelen qua uitvaart. Dhr wilt er verder ook niet over praten. Dhr heeft wel bewindvoering maar die zeggen dat het stopt bij overlijden. Wat gebeurd er nu als dhr in de avond of in een weekend overlijdt? HAP arts komt schouwen. En dan? Schakelen hun iemand of iets in? Een begrafenis ondernemer die het dan weer verder regelt? Wij willen dat het hier duidelijk gerapporteerd staat.
Hoop van jullie te horen, vriendelijke groet. Lies

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zou als instelling eisen dat een bewoner duidelijk aangeeft wat er moet gebeuren als hij komt te overlijden. Of hij een uitvaartverzekering heeft en waar. En wie dan gewaarschuwd moet worden om een uitvaart te regelen.

De bewindvoering stopt inderdaad op het moment van overlijden. De bewindvoerder is niet bevoegd om over de nalatenschap te beschikken en een uitvaart te regelen.

Het is een terechte vraag wat er gebeurt als zo'n bewoner in de avond en in het weekeinde overlijdt. Ik weet het antwoord al: niets. Overdag trouwens ook niet.
Een schouwarts schakelt niemand in. Als niemand een uitvaartverzorger inschakelt, blijft uw verpleeghuis met het probleem zitten. U kunt wel een uitvaartverzorger inschakelen, maar dan zijn diens kosten in principe voor u. U bent immers dan de opdrachtgever.

Als niemand iets doet, moet de gemeente in actie komen om te regelen dat op een of andere manier een uitvaart plaats vindt. Maar de gemeente is in de avond en in het weekeinde niet bereikbaar voor dergelijke acties. Sommige gemeenten ook al op vrijdagmiddag niet meer.

Ik zou als verpleeghuis daarom echt van een bewoner eisen dat hij nu direct een regeling treft met een uitvaartondernemer en daar een deposito voor de uitvaartkosten stort, zodat het verpleeghuis weet dat die ondernemer gewaarschuwd kan worden en in actie kan treden. Zoiets hoeft niet om heel hoge bedragen te gaan, maar het moet wel geregeld worden. Het lijkt mij dat ook een bewindvoerder ook nu al een begrafenis of crematie kan regelen.

Als niemand iets doet, moet de overledene blijven liggen totdat de gemeente wordt gewaarschuwd. Die hoeft echter ook niet onmiddellijk tot feitelijke actie over te gaan. Er is geen wettelijke verplichting voor gemeenten om overledenen zo snel mogelijk naar een rouwcentrum te laten transporteren. Een gemeente kan ook denken "Laat die overledene eerst maar eens even in het verpleeghuis liggen. Dan gaan wij eerst wat dingen uitzoeken." Per slot weet het verpleeghuis dat iemand een keer zal komen te overlijden en kan zij daar maatregelen voor treffen. Een gemeente hoeft de problemen van verpleeghuizen niet op te lossen.

Een gemeente zoekt uit wie de kinderen van een overledene zijn, stelt hen van het overlijden in kennis, als ze dat nog niet wisten en biedt hen eerst de gelegenheid om een uitvaart te regelen. Pas als de kinderen dat - na enige overlegtijd - weigeren, hoeft de gemeente echt in actie te komen. Dan regelt de gemeente een uitvaart, maar zal zij de rekening van die uitvaart naar de kinderen sturen. Er is een speciale wettelijke regeling dat de kosten van een gemeentelijke uitvaart op de echtgenoot en kinderen van een overledene verhaald kunnen worden, ook als zij eventueel vele jaren geen contact hadden.

Dat iemand zijn hoofd in het zand steekt en niet over zijn uitvaart wil praten en niets wil regelen, daar zou ik als verpleeghuis geen genoegen mee nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder