Zijn beleidsregels uitvaart in opdracht van gemeente noodzakelijk?
4 december 2017
Vraag nummer: 52976
Geachte meester van der Putten,
Is het noodzakelijk voor een gemeente om beleidsregels vast te stellen omtrent uitvaart in opdracht van de gemeente (en het eventueel verhalen van deze kosten op nabestaanden)?
Of volstaat een intern vastgestelde werkwijze (werkproces- zonder dat hierover officiƫle besluitvorming heeft plaatsgevonden) aangezien het wettelijk kader geregeld is in art 21 en 22 Wet op de Lijkbezorging en art 1:394 BW?
Bij voorbaat hartelijk dank
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik zie geen noodzaak om beleidsregels vast te stellen. Een intern vastgestelde werkwijze lijkt mij voldoende, maar ik zou die aanpak wel laten accorderen door de burgemeester, omdat hij er bestuurlijk primair voor verantwoordelijk is.
Het belangrijkste is, wanneer zich een situatie voordoet, dat het wiel niet meer uitgevonden hoeft te worden. Dat men weet wie wat moet doen en in welke volgorde. De gemeente moet ook nooit zomaar meteen beginnen een uitvaart te regelen, maar eerst nabestaanden zien te vinden die deze taak op zich willen nemen. En dan pas later eventueel te onderzoeken wat het financieel kader is. Er kan een verzekering zijn, die alles dekt. Iemand kan een fors bedrag op een spaarrekening hebben. Dan is er geen reden om de begrafenis of crematie heel karig te doen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.