Wet op de Lijkbestelling(?) op kosten van gemeente Roermond
18 juli 2002
Vraag nummer: 820 (oude nummer: 1143)
Geachte heer Van der Putten,
Vandaag las ik in een krant het volgende:
ROERMOND - De gemeente Roermond neemt kosten voor haar rekening van de begrafenis zaterdag van de zes bij de brand op de Jupiterstraat omgekomen kinderen. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente donderdag.
Omdat het gezin niet of onvoldoende verzekerd is, maakt de gemeente gebruik van de wet op de lijkbestelling. Die wordt volgens de woordvoerder zo ruim mogelijk toegepast.
Op grond daarvan besloot de gemeente ook de graven van de kinderen te betalen, evenals de koffietafel en de bidprentjes. Buurtbewoners hebben inmiddels in de wijk De Donderberg, waar de Jupiterstraat is, geld ingezameld voor de bloemen in de kerk.
Mijn vraag is, wat is de Wet op de Lijkbestelling. Is dit de Wet op de Lijkbezorging of toch echt een andere wet?
Antwoord:
Geachte heer,
Het zal in casu zonder twijfel om de Wet op de lijkbezorging gaan; journalisten schrijven soms maar half luisterend.
Het is een duidelijk gebaar van de gemeente Roermond in een zeer dramatische situatie: je zult als moeder en overige familie maar meemaken dat je 6 (klein)kinderen als gevolg van een min of meer opzettelijk (we moeten nog afwachten of de verdachtte vader toerekeningsvatbaar is of niet) gestichtte brand verliest.
De gemeente, formeel de burgemeester, moet voor de lijkbezorging zorg dragen als niemand anders het doet. Een ook de kosten betalen of voorschieten. Ik denk dat het regelen en betalen hier strikt genomen niet aan de orde is; familie, vrienden, buurtbewoners en andere mensen met een ruim hart zouden ook wel actie hebben ondernomen en kosten willen dragen. Maar hier toont de gemeente duidelijk een hart. En daar is niks op tegen.
Koffietafel, bidprentjes e.d. zijn in het Zuiden gebruikelijk. Het samenzijn bij een koffietafel zal voor vele betrokkenen ook bitter nodig zijn om iets van hun traumatische gevoelens te verwerken. Mij lijkt deze ruime uitleg van de wetgeving in een geschokte samenleving, zoals Roermond nu is, zeer gepast.
mr. W.G.H.M. van der Putten
18 juli 2002
Kunnen nabestaanden - in andere gevallen - een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?