Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verhalen kosten uitvaart gemeente toch eerst op de nalatenschap?

15 oktober 2015

Vraag nummer: 43985

Wij verdwalen zowat in het land van erfrecht. Onze overleden vader waar al jaren geen contact mee is, bleek nergens voor verzekerd te zijn. Er waren nog geen 5 papiertjes administratie in zijn huis vindbaar. Wij hebben de uitvaartverzorger ingeschakeld na een telefoontje van de politie dat hij dood gevonden was.
Toen bleek dat hij niet verzekerd was, en wij aangaven niet voor de kosten op te willen draaien, heeft de uitvaartverzorger de gemeente ingeschakeld en hebben zij het samen verder geregeld. We mochten nog wel kiezen of het een crematie of een begrafenis moest worden. Voor de rest stelde het ook weinig voor.

Nu kan de gemeente altijd de kosten verhalen op de kinderen, wat wettelijk mogelijk is gemaakt in artikel 22. Echter in dit artikel staat duidelijk vermeld dat de gemeente het eerst moet verhalen op de nalatenschap en indien deze niet toereikend is, pas kan aankloppen bij de kinderen.

Wij kunnen nu toch de gemeente met hun factuur eerst doorverwijzen naar degene die de nalatenschap gaat beheren (iedereen gaat verwerpen, dus het gaat de staat worden) en als blijkt dat het niet toereikend is, dan zullen we toch het verschil nog moeten betalen? Of interpreteren we iets niet juist?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het klopt dat de gemeente de kosten van de lijkbezorging in eerste instantie dient te verhalen op de nalatenschap. Pas als blijkt dat de nalatenschap ontoereikend is, kan de gemeente aankloppen bij de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest.

Echter, het is ook maar de vraag of er een nalatenschap is en of iemand de nalatenschap gaat beheren.
In 999 van de 1.000 gevallen waarbij een gemeente de uitvaart regelt terwijl er kinderen van de overledene zijn, is dat zo omdat er geen geld is of waardevolle goederen zijn. En dus geen nalatenschap.

Als uw vader nog geen 5 papiertjes administratie in huis had, is de kans erg klein dat er een goed gevulde spaarrekening is. Als uw vader geen eigen huis had en geen waardevolle goederen zoals een nieuwe auto, is de kans op vermogen klein. Dan laat de gemeente de woning doorzoeken op aanwijzingen of er ergens geld is. Voorts wordt de verhuurder van de woning gewaarschuwd en wordt de inboedel door een opkoper opgehaald of bij het grof vuil gezet. Eventuele opbrengsten van de inboedel worden door de gemeente verrekend. En dat was het dan. Niemand gaat verder nog iets afwikkelen. Er is ook niets om af te wikkelen.

De gemeente moet in uw geval aangeven of zij geld of waardevolle goederen heeft aangetroffen. En of ze die verrekend heeft. Als dat niet zo blijkt te zijn, kan zij op u en andere kinderen de kosten verhalen. De gemeente hoeft niet te wachten op het zeer theoretische geval dat er op een onbekende plek vermogen zou zijn dat de staat gaat beheren. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw vader een of meer woningen en landerijen zou hebben bezeten, of een verzameling kostbare schilderijen. Als dat niet aan de orde is, kan de gemeente bij u de rekening indienen.

Als u meent dat de staat eerst de nalatenschap moet afwikkelen en de gemeente dat moet afwachten, zult u aan moeten tonen dat er überhaupt een nalatenschap met vermogen was.

Het recht van verhaal van de gemeente heeft trouwens niets te maken met het erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder