Vader zonder medeweten kind door gemeente gecremeerd (forse fout gemeente)
28 juli 2013
Vraag nummer: 35188
Geachte heer van der Putten,
Misschien geen bijzonder geval, maar kan het ook moeilijk terug vinden.
Mijn vader is augustus vorig jaar overleden. Wij wisten dat hij op sterven lag en hadden dus al besloten dat we ondanks de scheve verstandshouding, toch naar zijn begrafenis wilde gaan.
Echter zijn we niet op de hoogte gesteld dat hij is te komen overlijden. Wij kregen een rouwkaart wanneer hij begraven is geweest, met de naam van zijn vriendin (die woonde niet samen en geen verbinding verder aan elkaar).
Hij is begraven door de gemeente en zijn huis is ook al leeggehaald door de gemeente. Onze vader had geen verzekering. Maar wij zijn nooit benaderd door wie dan ook. Zijn broer schijnt opdracht gegeven te hebben en tegen de gemeente gezegd te hebben dat wij de erfenis niet aanvaardden.
Nu wilden we de erfenis wel degelijk benifisiare aanvaarden. We wisten niet van schulden, maar wel dat er obligaties waren. (deze zijn overigens compleet verdwenen).
M.a.w. wij als 4 erfgename zijn nooit benaderd door de gemeente, hebben geen keuze gehad of we wel of niet wilden aanvaarden en dus de begrafenis wilde doen. Geen afscheid kunnen nemen, geen spullen kunnen aanvaarden en de rekening met meer dan 4000 euro door de gemeente geblokkeerd en leeggestrokken. Zijn testament is overigens vlak voor zijn overlijden ingetrokken.
De gemeente willen de kosten op ons verhalen. Maar dat zijn plichten, waar blijven onze rechten in dit verhaal.
Klacht ingediend bij de gemeente, maar ze blijven aanhouden dat ze in hun recht staan.
Wat zijn nu onze rechten?
Met vriendelijke groet
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Ik vind dit wel een bijzonder geval. Ik meen dat de gemeente hier een flinke steek heeft laten vallen.
Ik begrijp dat de gemeente de uitvaart van uw vader heeft geregeld en dat zij nu (een deel van) de kosten op u wil verhalen.
Echter, de gemeente heeft in dit geval mijns inziens niet juist gehandeld. De gemeente mag een uitvaart alleen regelen, als er niemand anders is die dat wil doen. De gemeente had u als kind(eren) eerst (allemaal) moeten benaderen, u moeten informeren over het overlijden van uw vader (voor het geval u dat nog niet wist) en u moeten vragen of u de uitvaart zou willen regelen. Zij had niet af mogen gaan op een mededeling van derden; ik begijp uit uw verhaal dat uw oom gezegd heeft dat u er niets mee te maken wilde hebben. Maar de gemeente mag niet afgaan op uitspraken van anderen, men moet in zo'n geval eerst zelf contact hebben gehad. Met ieder kind individueel.
Ik ben van mening dat u in dit geval niet verantwoordelijk bent voor kosten van de gemeente. De gemeente heeft u immers niet eerst de mogelijkheid gegeven om de uitvaart zelf te regelen en eventueel kosten te besparen. De strekking van de wet is dat de gemeente (formeel de burgemeester) alleen voor de uitvaart zorgt als nabestaanden het niet doen.
Ik begrijp dat een gemeente niet twee weken lang alle aangetrouwde neven in de 5e graad kan zoeken. Maar wel de kinderen van een overledene. Dat mag desnoods een week duren. De gemeente mag niet tot de regeling van een uitvaart overgaan, zonder alle kinderen zelf gevraagd te hebben of zij de uitvaart willen regelen.
Nu is het ook zo dat uw vader niet is begraven, maar is gecremeerd. Terwijl ik in uw verhaal lees dat u een voorkeur had voor een begrafenis. Een begrafenis hoeft niet duurder te zijn dan een crematie. Ik vind dit ook het gevolg van een fout van de gemeente.
Helaas is het gebeurde niet ongedaan te maken. Ik vind dat de gemeente een grote fout heeft begaan door niet alle kinderen individueel te benaderen. Het gaat me te ver om te zeggen dat u de gemeente aansprakelijk kunt stellen, want een financiƫle schade is er niet. Maar anderzijds zie ik ook geen reden om de kosten van de gemeente te vergoeden. Althans niet door de kinderen die niet door de gemeente vooraf benaderd zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?