Neef overleden en begraven zonder dat wij dit wisten
22 oktober 2012
Vraag nummer: 32297
Mijn neef is plotseling op straat overleden. Hij was alleenstaand.
Niemand van de gemeente heeft ons op de hoogte gebracht, terwijl wij al 14 dagen probeerde hem te bereiken. Toen wij voor de tweede keer bij hem langs gingen hoorde wij van de buurvrouw dat hij overleden was!
Hij was inmiddels al begraven.
Begrijpt u onze frustratie, waarom heeft de politie, en/of gemeente ons niet op de hoogte gebracht? Zo maar begraven, zonder familie erbij. Ik heb de gemeente Schiedam gevraagd, maar zij geven aan dat dit de wettelijke privacy is!! Ik geloof hier niets van.
Heeft u antwoord voor mij aub?
Met vriendelijke groet,
Marja Mellaart
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik begrijp de opmerking van de gemeente over wettelijke bescherming van privacy ook niet. Wiens privacy? Van u of van uw neef? Absolute kletskoek, meen ik.
De politie regelt de uitvaart niet. Dat doet de gemeente. De Sociale Dienst gaat dan ook op zoek naar nabestaanden. Men kijkt bijvoorbeeld in de woning van de overledene of men adresboekjes kan vinden e.d.
Ik kan mij voorstellen dat als men op zoek gaat naar nabestaanden, men wellicht niet de moeite doet om neven en nichten te zoeken. Wel kinderen, ouders, broers en zussen. Er zijn echter geen regels voor; gemeenten kunnen hun eigen handelwijze bepalen voor dit soort gevallen.
Ik zou in uw geval, als ik u was, een schriftelijke klacht indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente. Misschien leidt dat er toe dat men in de toekomst iets meer moeite zal doen om nabestaanden op te sporen en van een overlijden in kennis te stellen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd: