Meldingsplicht gemeente (bij overlijden ouder waar geen contact mee is)
18 maart 2008
Vraag nummer: 5288 (oude nummer: 10477)
Geachte heer/mevrouw,
Mijn broer en ik hebben geen contact meer met onze vader. Uit uw site blijkt dat wij verantwoordelijk blijven voor de kosten van zijn uitvaart. Maar heeft de gemeente voordat men overgaat tot een gemeentelijke begrafenis een meldingsplicht naar ons toe, dat onze vader overleden is. En als een niet bloedverwant opdracht geeft tot begraven kan die dan alle kosten op ons verhalen, of alleen de noodzakelijke kosten? Het lijkt mij dat ergens in de wet moet staan dat degene die verantwoordelijk zijn voor de kosten ook de mogelijkheid moet zijn geboden zelf de begrafenis te regelen en niet zonder dat men uberhaupt van het overlijden wist een rekening gepresenteerd krijgen. Ik kan dit niet in de wet lijkbezorging terugvinden.
Mvg Marianne
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er is geen verplichting voor een gemeente in het algemeen om het overlijden van een ouder aan een of alle kinderen te melden. Maar wel om eerst kinderen te zoeken voordat men een uitvaart-van-gemeentewege regelt.
De normale gang van zaken is dat de gemeente, als zij merkt dat iemand overleden is en dat niemand aanstalten maakt om de uitvaart te regelen, eerst op zoek gaat naar directe nabestaanden om hen in de gelegenheid te stellen de uitvaart te regelen. Het hoeft niet altijd een vervelende reden zoals ernstige onmin in de familie te zijn, waarom familie niet direct wordt ingelicht. Een buurman of verzorger die een overledene aantreft, kan bijvoorbeeld gewoon onwetend zijn dat er familie is omdat de overledene er nooit over sprak.
Ik ken ook het geval van een zoon die pas na enkele weken van het overlijden van zijn moeder hoorde; zijn moeder had geen adres of telefoonnummer in huis (misschien wel in haar hoofd) en de sociale dienst die werd ingeschakeld zag al snel in het bevolkingsregister dat er een zoon was. Maar die zoon was vele malen verhuisd en het duurde bijna vier weken voordat men de reeks van verhuizingen had uitgeplozen. Want ook de gemeente vindt iemand niet met één druk op de knop, maar moet telkens een collega-gemeente per brief vragen om het adres van betrokkene, waarna als de persoon verhuisd blijkt bij de volgende gemeente per brief dezelfde vraag moet worden gesteld, enz. enz. Ook heeft men geen gegevens van kinderen in het buitenland. En dat kan in 'normale' familieverhoudingen gebeuren. Intussen was de moeder al wel begraven (de gemeente had de begrafenis maar liefst 2 weken uitgesteld, maar die termijn bleek onvoldoende om de zoon te vinden).
Als uw vader overlijdt en de gemeente zich over de kwestie ontfermt, zal zij dus eerst proberen u te vinden en contact op te nemen. Want voor alle betrokkenen is het het beste als u het zelf regelt, zelf een keuze tussen begraven en cremeren maakt, zelf de kosten bepaalt etc.
Overigens zal een gemeente gewoonlijk een seer sobere uitvaart regelen, tegen minimale kosten.
U zou zelf moeten bedenken of het makkelijk is voor de gemeente waar uw vader woont, om u in het voorkomende geval te kunnen vinden. Wellicht is het niet onverstandig om zelf met die gemeente contact op te nemen en aan te geven dat en waar u bereikbaar bent, als uw vader zou komen te overlijden. Ik zou dat, als ik u was, schriftelijk doen en een ontvangstbevestiging vragen. Stel dat later - onverhoopt - toch nog iets gebeurt waar u zich niet in kunt vinden, dan hebt u iets waar u op terug kunt vallen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.