Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten uitvaart gescheiden echtgenoot 2

9 april 2008

Vraag nummer: 5343 (oude nummer: 10601)

Bedankt voor de razend snelle beantwoording van mijn vraag (10600). Hierbij echter nog een vervolgvraag: in een advies genoemd onder nummer 256 zegt u het volgende: 'Deze laatste groep mensen die uiteindelijk aanspreekbaar zijn voor de kosten van lijkbezorging van een (ex)familielid, staat in de wet genoemd (artikel 392 e.v. Boek 1, Burgerlijk Wetboek). Het zijn de ouders, kinderen en behuwdkinderen, schoonouders en stiefouders, maar zij komen pas aan bod nadat de echtgenoot of vroegere echtgenoot (of geregistreerd partner) aan zijn of haar jas is getrokken.' Hier staat dus dat eerst de (ex)-echtgenoot aan de jas wordt getrokken. Dit geldt dus alleen indien deze een allimentatieplicht had?

Wederom bij voorbaat dank voor beantwoording.

Groet, Louk Smeets, gemeente Roermond

Antwoord:

Geachte heer,

Vraag 256 dateert van 2001 en ik concludeer dat de wetgeving op het punt van de ex-echtgenoten inmiddels veranderd is. Wanneer en hoe precies kan ik niet nagaan, ik heb geen documentatie over wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek.

Ik heb inmiddels onder vraag 256 een kanttekening hierover geplaatst.
In 2002 heb ik nog wel eens een opschoning van oude vragen gemaakt, maar u ziet dat er inmiddels vele duizenden vragen zijn geweest en het zou waarschijnlijk weken werk kosten om die allemaal na te lopen.

Natuurlijk is en blijft altijd nog een (niet gescheiden) echtgenoot of geregistreerd partner aanspreekbaar. Maar gescheiden mensen zonder onderhoudsverplichting zijn tegenwoordig niet meer aansprakelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.