Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten lijkbezorging van gemeentewege verhalen en innen

14 november 2012

Vraag nummer: 32688

Geachte heer Van der Putten,

ik ben een derderjaars rechtenstudent, bezig met mijn onderzoek naar de Wlb. Ik wilde u vragen, mij is het niet duidelijk geworden, hoe (welke stappen incl. artikelen) een gemeente dient te nemen om de kosten van een uitvaart van gemeentewege te verhalen op nabestaanden?

En of de gemeente de nabestaanden, die niet willen voorzien in de lijkbezorging, kan dwingen over te gaan tot betaling?

Bvd

H. Selimoglu

Antwoord:

Geachte heer,

Welke stappen een gemeente kan ondernemen om de kosten van een uitvaart van gemeentewege te verhalen op nabestaanden, zijn de normale manieren van inning van vorderingen. Men schrijft eerst een brief met een vriendelijk verzoek tot betaling, stuurt dan een aanmaning, dan eventueel een deurwaarder voor incasso, dan gaat men naar de rechter voor een vonnis, dan laat men een deurwaarder het vonnis betekenen, wordt eventueel beslag gelegd op loon of uitkering etc.
Dat is niet anders dan wanneer een bedrijf een openstaande rekening incasseert.

Ja, de gemeente kan erfgenamen of nabestaanden die wettelijk verplicht zijn de kosten te dragen, dwingen tot betaling. Als men niet vrijwillig betaalt kan de gemeente de vordering aan de rechter voorleggen en met een vonnis in de hand beslag laten leggen op loon, uitkering of goederen.

Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


En: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Voorts attendeer ik u graag op het boekje “Eenzame uitvaarten” van de stichting Stimulansz, van de hand van mr. Henk van Deutekom. Deze uitgave verscheen 2 maanden geleden en is dus actueel. Daar worden alle mogelijkheden van verhaal door een gemeente uitgebreid behandeld.
Het boekje kost EUR 18,50 en is te bestellen via
http://www.stimulansz.nl/producten/productpaginas/eenzame-uitvaarten-handreiking

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.