Gemeente eerste rechthebbende op het nalatenschap?
24 oktober 2013
Vraag nummer: 36086
Goedendag,
Als de gemeente een uitvaart heeft verzorgt, omdat de nabestaanden dit geweigert hebben, is de gemeente dan ook de eerste rechthebbende voor wat betreft het nalatenschap?
Het nalatenschap wordt nu geregeld door de notaris, en zij zeggen dat de gemeente de factuur bij hen kan indienen, en in de rij met andere schuldeisers terecht komt, terwijl de gemeente stelt eerste rechthebbende te zijn.
Wat is nu juist?
Mvg
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De kosten van lijkbezorging zijn preferent. Zij staan hoger op de lijst bij een verdeling van de nalatenschap dan andere kosten. De details hiervan ken ik niet, want dit is het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.
Echter, ik snap de vraag niet goed omdat de gemeente ook andere aanvullende manieren heeft om haar kosten te verhalen. De gemeente mag volgens artikel 22 Wet op de lijkbezorging (in combinatie met het Burgerlijk Wetboek) de kosten van de uitvaart ook verhalen op de echtgenoot/partner en/of de kinderen van de overledene, als de nalatenschap onvoldoende dekking biedt. Dat gaat buiten het erfrecht om. De gemeente hoeft geen genoegen te nemen met een deel van de erfenis als er nog een partner is of als er kinderen zijn. Zie de vele vragen hierover in de subrubriek Uitvaart door gemeente (in de lijst links onder op uw scherm).
Alleen in de situatie dat er geen echtgenoot/partner en/of de kinderen van de overledene zijn, kan de gemeente haar vordering uitsluitend indienen bij de executeur.
In de meeste gevallen dat nabestaanden weigeren om een uitvaart te regelen is de nalatenschap onvoldoende om de kosten van de gemeente uit te voldoen. Dan kan de gemeente direct de echtgenoot/partner en/of de kinderen van de overledene aanspreken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen: