Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Gehandicapte zoons

13 januari 2008

Vraag nummer: 5116 (oude nummer: 10095)

Geachte heer,

Mijn 94-jarige tante is reeds lang weduwe. Zij heeft 2 geestelijk gehandicapte zoons die al hun hele leven in een inrichting verblijven. Mijn tante heeft altijd geweigerd om zaken te bespreken welke betrekking hadden op haar overlijden. 2 Weken geleden kwam zij in het ziekenhuis terecht en bleek dat zij niet meer beter zou worden. Wij hebben toen van haar toestemming gekregen om in haar flat haar papieren in te kijken. Er blijkt een verzekering te zijn die 2000 euro uitkeert. Verder was er geen geld meer. De flat was ernstig verwaarloosd. Wij vonden wel een bankafschrift van 10 jaar geleden van 1 van de zoons waar een bedrag op vermeld stond van bijna zestigduizend gulden. De zoons staan niet in het curatele register. Inmiddels is mijn tante gisteren overleden. Wij (een nicht, mijn moeder en ik) hebben nog geen enkele actie ondernomen omdat wij niet willen opdraaien voor de uitvaartkosten. Gaat de gemeente dit nu doen en proberen te verhalen op de zoons? Kunnen wij erachter komen of de zoons over voldoende geld beschikken en kunnen wij bij dat geld komen om evt. een uitvaart te regelen? Hoe kunnen wij nu het beste handelen? Wij zijn bereid hier tijd en energie in te steken, maar geen geld.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst wil ik u en uw moeder condeleren.

Als u de uitvaart zelf gaat regelen, loopt in inderdaad een risico met de kosten te bijven zitten. De zoons zijn verantwoordelijk en aansprakelijk, maar als zij geestelijke gehandicapt zijn kunnen ze feitelijk waarschijnlijk weinig doen. Maar zij kunnen wel eigen spaargeld hebben en dus voor de kosten opkomen. Dat is natuurlijk ook normaal.

De inrichting waar de zoons verblijven zal waarschijnlijk een contactpersoon hebben, waar u mee kunt overleggen. Als de zoons voldoende vermogen/spaargeld hebben, kan familie namens hen de uitvaart regelen.
Als de zoons geen vermogen hebben, kan het een zaak voor de gemeente worden. De gemeente moet de uitvaart dan regelen, maar kan de kosten verhalen op de zoons.
Iedereen heeft er baat bij zo snel mogelijk te weten of de zoons vermogen hebben. Ik adviseer u zo spoedig contact op te nemen zowel met de instelling als met de gemeente.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.