Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen nabestaanden, regelt de gemeente de uitvaart?

11 juli 2007

Vraag nummer: 4871 (oude nummer: 9479)

Mijn vraag is wat is de procedure wanneer een persoon overlijdt die bv geen nabestaan heeft. Ik begrijp dat de gemeente de uitvaart dan overneemt. Maar hoe gaat dit nu verder in zijn werk. Is de gemeente aangesloten bij een uitvaartcentrum?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn verschillende situaties. Het maakt verschil of de overledene spaargeld heeft of een verzekering, dan wel of de overledene niets heeft en niet geregeld heeft.
Het is ook maar de vraag wat je 'nabestaanden' noemt. Het is niet zo dat alleen familie een uitvaart mag regelen, ook vrienden of bekenden of collega's van de overledenen mogen dat. Zie vraag 525 'Een vriend zonder nabestaanden komt te overlijden' in de sub-rubriek Uitvaart door gemeente van de categorie 'Overige onderwerpen'.

Als iemand geen geld en geen vrienden heeft, en niemand in actie komt om een uitvaart te regelen, doet uiteindelijk de gemeente het. Als er nog kinderen of een echtgenoot (v/m) zijn, zijn die overigens aansprakelijk voor de kosten; de gemeente mag deze verhalen.

Het kan zijn dat er wel voldoende geld is of dat er een verzekering is. De sociale dienst van de gemeente kijkt of zij in de woning bijvoorbeeld een verzekeringspolis of bankpapieren kan vinden. Als blijkt dat de overledene in natura verzekerd is, wordt de verzekeraar gebeld en hoeft de gemeente verder niets meer te doen.
Als blijkt dat er wel geld is, maar er geen nabestaanden zijn of wanneer die niet gevonden kunnen worden, dan regelt de gemeente een nette begrafenis. Dan komt er een eigen graf, een net monument en niet de allergoedkoopste kist. Of een crematie, als men uit papierenop zou kunnen maken dat dit de voorkeur van de overledene heeft.
Als de wens van de overledene onbekend is, heeft trouwens begraven de voorkeur boven cremeren. En wel omdat je als je iemand begraaft, hem later alsnog kunt cremeren. Maar andersom niet.

Soms hebben mensen toch wel nabestaanden, maar zijn ze gewoon niet snel genoeg te vinden. Ik herinner me het geval van een paar jaar geleden van een mevrouw die een zoon had, waar ze geen frequent contact mee had. Ze had van die zoon geen actueel adres in huis, men kon alleen bij de burgerlijke stand zien dat die bestond. Die zoon was echter een keer of 14 verhuisd en het duurde ruim een maand voordat de gemeente hem gevonden had. Men moet dan ookzelf telkens de nieuwe woongemeente benaderen en vragen of persoon X daar (nog) woont, dat kan 2 of 3 dagen kosten en dat kan zich 14 keer herhalen. Het is dan gewoon zo jammer dat iemand geen lijstje of adresboekje met namen met actuele adressen heeft.
In zo'n geval besluit de gemeente na een dag of 10 om toch maar te begraven, omdat onzeker is of men een nabestaande de 11e dag zal vinden of misschien pas de 21e, 31e of 41e.

De gemeente benadert voor een uitvaart die zijn moet regelen of een uitvaart op haar kosten meestal een lokale uitvaartondernemer, net als iedere particulier zou doen. Bij een overledene zonder geld en zonder nabestaanden (of met nabestaanden die weigeren te betalen), geeft de gemeente opdracht om alles zo eenvoudig en goedkoop mogelijk te doen. Goedkoopste kist, maar ook geen rouwbezoek en geen rouwdienst; dat kost allemaal geld aan personeel en huur van de ruimte. Maar als er voldoende geld is, wordt een gemiddelde begrafenis of crematie besteld, net als een particulier zou doen. Alleen zullen er waarschijnlijk weinig mensen bij de herdenkingsdienst zijn. Grote gemeenten met beel gevallen waarin zij de uitvaart regelen, gaan soms wel contracten met lokale en regionale uitvaartondernemingen aan, om eem korting te bedingen en standaarden afte spreken welke de onderneming dan toepast.

Zie ook andere vragen in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' van de categorie 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zie ook:
Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder