Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaartkosten schoonmoeder bij geen contact (kleinkind is erfgenaam)

9 oktober 2019

Vraag nummer: 58808

Kan de gemeente de kosten van de uitvaart verhalen op schoondochter in de volgende situatie. Schoonmoeder en schoondochter hebben al jaren geen contact meer. Zoon van de mevrouw gaat slechts af en toe nog alleen op bezoek bij zijn moeder. Zoon komt te overlijden. Na een maand overlijdt zijn moeder ook. Schoondochter en kleinkind willen absoluut geen uitvaart voor schoonmoeder regelen. De gemeente regelt nu de uitvaart. Kan de gemeente de kosten verhalen op schoondochter of kleinkind?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de gemeente een uitvaart regelt, kan de gemeente - kort gezegd - haar kosten verhalen op:
1 de nalatenschap;
2 de erfgenamen;
3 de kinderen en echtgenoot van de overledene.
En wel in die volgorde. Dat betekent dat pas als de nalatenschap zelf onvoldoende is, de erfgenamen aansprakelijk zijn. En dat als er geen erfgenamen (meer) zijn (bijvoorbeeld omdat zij afstand hebben gedaan), dan pas de kinderen van de overledene aanspreekbaar zijn.

Dat betekent in dit geval het volgende.

Als de schoonmoeder geld op een bankrekening of in contanten had en als de schoonmoeder goederen had, mag de gemeente dat geld en die goederen opeisen om de kosten mee te voldoen.

Als er geen of onvoldoende geld is en geen goederen van enige waarde zijn, mag de gemeente aankloppen bij de erfgenamen. De zoon zou haar erfgenaam zijn; nu de zoon eerder is overleden, is het kleinkind de erfgenaam. De gemeente mag dan dus aan het kleinkind vragen om de rekening te betalen.
Kan het kleinkind hier onderuit? Ja, door afstand te doen van de erfenis.
Een schoondochter (en ook een schoonzoon) zijn geen erfgenaam van een overledene; dat zijn alleen de bloedeigen kinderen. Tenzij die aangetrouwden in een testament wel tot erfgenaam benoemd zijn, maar dat zal hier niet aan de orde zijn.

Een schoondochter en een kleinkind zijn geen kind of echtgenoot en behoren daarom niet tot de 3e categorie, waar mensen toch moeten betalen, ook als zij afstand van de erfenis doen.

Voor de duidelijkheid: als de schoonmoeder geld of goederen had, gaat de gemeente voor op het kleinkind als erfgenaam. Een erfgenaam erft alleen iets, als er geld of goederen over blijven nadat schulden uit de nalatenschap of andere verplichtingen zijn betaald. In een geval als dit gaan de uitvaartkosten voor. Naast belastingen zijn de uitvaartkosten de eerste kosten die uit een nalatenschap moeten worden vergoed.

Als de schoonmoeder bijna geen geld had, kan de gemeente de kosten niet op het kleinkind verhalen, als dat kind afstand doet van de erfenis.

Of een zoon, schoondochter of kleinkind wel of geen contact met een moeder, schoonmoeder of grootmoeder had, verandert niets aan het bovenstaande. De wet houdt geen rekening met fijne of onplezierige contacten.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een (schoon)ouder.

Zie ook de vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.