Kosten ontruimen woning
11 september 2024
Vraag nummer: 68937
Geachte heer van der Putten,
In onze gemeente is iemand overleden waarvoor niemand opdracht wil geven. Er is familie, 2 zussen, maar die doen overal afstand van en verwerpen ook de erfenis. Voor de begrafenis zal opdracht gegeven worden.
Nu had betrokkene een koopwoning, die erg vervuild is.
Zijn wij als gemeente verantwoordelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor de schoonmaak? Wij doen ook altijd melding bij het Rijksvastgoedbedrijf bij een vermoedelijke onbeheerde nalatenschap, maar dat onderzoek duurt altijd even en de noodzaak tot ontruiming is hoog.
Wat is uw advies hierover?
met vriendelijke groet,
D.Kemerink
Antwoord:
Geachte heer,
De gemeente is niet verantwoordelijk voor het schoonmaken en leegruimen van de woning van een overledene. Zowel niet bij een huur- als een koopwoning.
Een andere invalshoek kan zijn het belang van de volksgezondheid en de openbare orde. Als ongedierte in en uit rent en de situatie ernstige overlast voor de directe omgeving veroorzaakt, kan dat een reden zijn voor snelle actie van de gemeente. De kosten kunnen volgens mij verhaald worden op de nalatenschap van de overledene.
Ik zou, als ik u was, vandaag nog overleggen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over hoe dit aan te pakken. Het RVB heeft waarschijnlijk ervaring met dit soort precaire situaties en heeft misschien ook standaard afspraken met gespecialiseerde schoonmaakbedrijven, of een draaiboek.
Het lijkt mij verstandig om een reeks duidelijk foto's van de situatie te laten maken. En om afspraken te maken over de vondst van belangrijke papieren, bankpassen, eventuele sieraden e.d.
ls het RVB de nalatenschap afhandelt, kan de rekening voor de schoonmaak en ontruiming ook daar naar toe. Maar stem dat gewoon even met het RVB af.
Zie vergelijkbare vragen in de (oude) subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de (nieuwe) subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.
Over deze materie geef ik regelmatig cursussen, zowel centraal in het land als bij gemeenten 'thuis' op het stadhuis. De eerstvolgende is 26 november. Ook volgend jaar zijn er cursussen.
https://segment.nl/cursuskalender/139/lijkbezorging-door-de-gemeente
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.