Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is dit toch een gemeente-uitvaart?

17 maart 2020

Vraag nummer: 60293

Geachte heer Van der Putten,

De heer X is in het weekend in een verpleeghuis overleden. Hij is daarna opgehaald door een uitvaartondernemer. Wie die opdracht heeft gegeven is niet bekend. Hierna bleek dat de verzekering niet uitkeert omdat de overledene nog geen jaar verzekerd was. De familie zegt geen geld te hebben. Omdat er al opdracht is gegeven, staat de gemeente hier toch verder buiten en moet de familie deze uitvaart regelen? Graag hoor ik uw reactie hierop.

met vriendelijke groet,

I. van Middelaar

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit wordt pas een gemeentelijke uitvaart als blijkt dat niemand de uitvaart regelt. Maar dat blijkt waarschijnlijk pas na een week; het is althans mijn advies zolang te wachten.

Het is zo dat als iemand begint met het regelen van een uitvaart - die volgens de gangbare uitleg van artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging in combinatie met de wetsgeschiedenis - hij of zij de verplichting heeft om de uitvaart af te maken. In het geval van de heer X is er familie, dus er zijn mensen die de morele plicht hebben de uitvaart te regelen.

Als de familie te weinig geld heeft, kan zij wellicht een beroep doen op bijzondere bijstand of een lening. Ook kan men in de familie en bij vrienden met de pet rondgaan. Een uitvaart hoeft tegenwoordig niet zo duur te zijn. Voor bedragen tussen 1.250,- en 1.500,- euro is een uitvaart te regelen.
De familie kan de bijstand aanvragen in de eigen woongemeente.

Ik zou als gemeente niet te snel aanbieden om de uitvaart te gaan regelen. Ervaring leert dat als familie merkt dat een gemeente niet snel de zaak overneemt, de familie in verreweg de meeste gevallen zelf een oplossing vindt.

Er is vaak een misverstand dat als de gemeente een uitvaart regelt, de familie van de kosten af is. Maar de gemeente mag de kosten, inclusief de kosten van eigen ambtenaren die e.e.a. moeten begeleiden, zoals uzelf, bij de kinderen van de overledene innen. Wel of geen geld doet er dan niet toe. Men kan ook kosten inhouden op uitkeringen e.d. Als een gemeente de uitvaart regelt, zitten de kosten vaak op meer dan het dubbele, soms op het driedubbele. Dat zijn dus ook kosten voor de kinderen. Dan kunnen de kinderen beter meteen zelf een goedkopere oplossing zoeken.

Er is geen reden voor de gemeente om heel snel in actie te komen. Een gemeente mag een situatie een week aankijken. Er is ook geen noodsituatie, want de overledene is in goede handen van een uitvaartonderneming. Die zet hem echt niet zomaar buiten. Het is het ondernemersrisico of hij wel of geen vergoeding van zijn kosten kan krijgen.

Stel dat na een week zou blijken dat er inderdaad niets gebeurt. Dan kan de gemeente alsnog iets gaan doen. Er is geen reden om met terugwerkende kracht de uitvaartonderneming voor zijn diensten te betalen. De uitvaartonderneming had de verzekering kunnen bekijken en de voorwaarde van de wachttijd van een jaar kunnen zien.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de (oude) subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de (nieuwe) subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder