Wat gebeurt er met de resten van een lichaam als het ter beschikking a/d wetenschap is gesteld?
24 november 2002
Vraag nummer: 1639 (oude nummer: 2004)
Tue Mar 26 01:11:45 2002
Kunnen de resten van mijn lichaam gecremeerd worden als ik mijn lichaam ter beschikking a/d wetenschap stel? (daarna dus) Dit vraag ik in verband met een afscheidsritueel voor bv mijn dochter.
Antwoord:
Tue Mar 26 01:13:30 2002
Geachte mevrouw,
Het is mogelijk dat resten van een lichaam die overblijven na het ter beschikking stellen van de wetenschap, gecremeerd worden. Maar het is wel een vraag wanneer die resten overblijven, dan kan een hele poos na het overlijden zijn. Een lichaam wordt niet onmiddellijk en geheel 'verbruikt'. Het kan wel een jaar duren alvorens men besluit dat de resten niet meer bruikbaar zijn. Wellicht gaat alles ook helemaal op. Om al die tijd onzekerheid te hebben of en wanneer nog een afscheidsritueel kan plaatsvinden, legt een grote morele last op nabestaanden. Bij een 'normale' begrafenis of crematie heeft men na een dag of 5 de rust dat het achter de rug is. In uw geval kan die rust wellicht pas na een jaar gevonden worden en wellicht zelfs nooit, als het lichaam geheel wordt verbruikt. Weet dus waar u aan begint als u met de idee van afscheid-op-termijn rondloopt.
Daarnaast moet u zich goed realiseren dat als u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt, dat de kans groter is dat deze wens niet wordt uitgevoerd, dan wel. Er worden veel meer lichamen aangeboden dan dat instituten nodig hebben, dus een groot deel wordt geweigerd.
Zie ook wat ik op eerdere vragen ten aanzien van dit onderwerp heb geschreven.
mr W.G.H.M. van der Putten
26 maart 2002
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > Uitvaartvoorlichting.
Bijvoorbeeld over het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap na overlijden (ontleding).