Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vraag t.b.v. bevriend echtpaar

17 juni 2018

Vraag nummer: 55395

Onze vrienden zijn kinderloos, hebben geen kostbare bezittingen en leven van AOW en een minimaal pensioentje van de vrouw des huizes. Ze vroegen mij of ik een wilsbeschikking voor hen wil opmaken met name wat er met zijn lichaam moet gebeuren - hij wil het aan de wetenschap geven. Wat er gebeurt met de huisraad vinden ze onbelangrijk. Ergo ze willen geen geld besteden aan een testament en hebben dat eerlijk gezegd ook niet. Ze leven zuinig en bovenal correct, geen centje schuld. De vraag is of een geschreven wilsbeschikking in bewaring bij een kennis gegeven voldoet? De reden dat het mij gevraagd is Nederlandse taal van de man geen hoogtepunt is en ik vermoed dat er ook sprake is van dyslectie. Hoop dat u een effectief antwoord heeft.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het probleem bij het geven van een lichaam aan de wetenschap voor ontleding is, dat de wetenschap het vaak niet wil hebben. Het is namelijk zo, dat er een groter aanbod van lichamen is dan de wetenschap nodig heeft. Men kan wel die bestemming aan zijn lichaam geven, maar men moet er ernstig rekening mee houden dat het lichaam toch een andere bestemming krijgt. Daarom doen mensen er verstandig aan om in een codicil - na 'de wetenschap' - tevens een tweede bestemming - begraven of cremeren - aan te geven.

Ook is het zo dat instituten die lichamen aannemen, graag hebben dat mensen vooraf contact met hen hebben. De anatomische instituten van academische ziekenhuizen die lichamen aannemen, vindt u op de site www.lichaamsdonatie.info.

Men kan een wilsbeschikking zelf bewaren, of bij een ander in bewaring geven. Dat is geen probleem. Wat wel een probleem zou zijn, is als iemand zijn wilsbeschikking niet geheel zelf met de hand zou schrijven. Iemand anders kan natuurlijk een voorbeeld opstellen, maar alleen een volledig eigenhandig geschreven wilsbeschikking, met datum en handtekening, is juridisch geldig.

Of iemand wel of geen fraaie volzinnen schrijft en of er spelfouten in een codicil staan, is helemaal niet relevant. Als de bedoeling maar duidelijk is. Een korte verklaring zoals "Ik wil dat na mijn dood mijn lichaam naar de wetenschap gaat" is voldoende. Varianten zoals "Mijn lichaam mag worden ontleed op de universiteit", "Mijn lichaam mag naar de snijzaal" of "Studerende artsen mogen op mijn lijk oefenen" zijn ook goed.

Om een lichaam aan de wetenschap ter beschikking (ontleding) te stellen, is niet per se een schriftelijk document nodig. Als de echtgenoot en naaste familieleden of vrienden die de zorg voor de uitvaart op zich genomen hebben, weten dat ontleding de wens van de overledene was, kunnen zij plaatsvervangend mondelinge toestemming geven.

Sinds kort is er nog een alternatief voor het ter beschikking stellen van een lichaam, namelijk het bedrijf RISE Labs Lichaamsdonatie. Deze private onderneming voorziet vooral in de behoefte aan donorlichamen voor onderzoek. Bij de meeste universiteiten gaat het om onderwijs. Voor meer informatie zie www.riselabs.eu
Bij universiteiten is er vaak een te groot aanbod van overledenen, zodat een lichaam lang niet altijd kan worden geaccepteerd. De behoefte aan lichamen bij onderzoek is zo groot dat een lichaam bij RISE Labs bijna altijd geaccepteerd zal worden.

Zie andere relevante vragen in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.
Maar kijk met uw vrienden vooral ook op www.lichaamsdonatie.info.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder