Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Voor de wetenschap; procedure

14 juni 2016

Vraag nummer: 46468

Geachte,

Mijn vrouw en ik zouden, na ons overlijden, ons lichaam ter beschikking willen stellen aan de wetenschap. Hoewel we nog niet zo ver zijn, hoop ik, wat zou de procedure zijn.
Wij horen graag van u.

Met vriendelijke groet,

Fam XX
Breda

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt contact opnemen met de anatomische instituten van een of meer academische ziekenhuizen. Daar kunt u bespreken hoe en wanneer men eventueel lichamen voor de wetenschap accepteert. Men wil tegenwoordig dat er van tevoren afspraken over gemaakt worden. Bij een overlijden een instituut van een universiteit bellen, werkt niet.

Een lijstje met Telefoonnummers van de anatomische instituten van medische faculteiten staat in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'. Of het lijstje nog actueel is durf ik niet te zeggen.
Actuele gegevens vind u via de site http://www.lichaamsdonatie.info. Daar staan alle instituten links in de kantlijn, met verwijzing naar eigen sites.

Alles begint tegenwoordig met het opzoeken van de sites van de academische ziekenhuizen op internet en daar lezen wat men er schrijft over het ter beschikking stellen en over de procedure.

Overigens is het zo dat er een veel groter aanbod is van overledenen dan dat men kan gebruiken. Ook als u uw stoffelijk overschot ter beschikking stelt moet u er serieus rekening mee houden dat van het aanbod geen gebruik gemaakt zal worden. U moet dus ook al bedenken - als het niet anders kan - of u een begrafenis of crematie wenst.
Als de kosten een factor van belang zijn, dan is een begrafenis in een algemeen graf voor 10 jaar meestal de goedkoopste optie. En anders een graf op een kerkelijke begraafplaats. Dat kan men meestal wel onder de 1.000,- euro regelen in de eigen of een buurgemeente. Een crematie kost ongeveer 1.300,- euro.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder