Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vergoeding voor ter beschikking stellen

24 juli 2019

Vraag nummer: 58272

Is het mogelijk dat als iemand zijn of haar lichaam ter beschikking stelt en ook orgaandonor is, als dank daarvoor dan gratis door de gemeente of universiteit wordt begraven danwel gecremeerd of de beschikking nu wel of niet werd geaccepteerd. De levende draagt bij of wilde bijdragen aan de wetenschap en in ruil daarvoor wordt de crematie bekostigd. Er kunnen dan al wel organen zijn verwijderd. Is dit een goed idee?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij Nederlandse universitaire instellingen is het zo dat een lichaam in beginsel helemaal wordt 'verbruikt'. Er is daarom geen lichaam meer over, dat begraven of gecremeerd kan worden. Een lichaam wordt helemaal ontleed.
In het buitenland gaat dat anders; in Belgiƫ en in Duitsland houdt men wel stoffelijke resten over en apart, die na een bepaalde periode begraven of gecremeerd kunnen worden.

De universitaire ziekenhuizen en instituten hebben zoveel aanmeldingen dat men geen 'beloning' hoeft te geven om voldoende aanbod te krijgen.

Ik denk niet dat universiteiten of gemeenten genegen zijn om iedereen gratis een uitvaart te geven, die zich aanmeld, maar wiens lichaam niet gebruikt wordt. Dan wordt het waarschijnlijk te makkelijk om zich feitelijk voor een gratis uitvaart aan te melden.

Datzelfde geldt ook voor mensen die een orgaan willen afstaan. Als mensen die een hoornvlies willen doneren (wat tot op zeer hoge leeftijd kan) meteen een gratis uitvaart krijgen, moet voor een te hoge populariteit worden gevreesd.

Uw idee heeft dus wel wat haken en ogen. Het voornaamste bezwaar is dat er na ontleding gewoon geen lichaam meer over is. Er valt dus niets meer te begraven of te cremeren. De ontleding is ook niet iets dat men in een dag doet. Het kan soms wel twee jaar duren, voor men alle delen van een lichaam gebruikt heeft.

Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.