is er een mogelijkheid dat ik mijn lichaam ter beschikking kan stellen
19 oktober 2016
Vraag nummer: 47829
wegens een zeldzamen ziekte arsacs wil ik mijn lichaam ter beschikking stellen aan wetenschap omdat er misschien anderen er profijt van kunnen hebben
Antwoord:
Geachte heer,
Ik denk het dan zinvoller kan zijn dat er na uw overlijden sectie op uw lichaam wordt verricht. Dat kan ook een bijdrage aan de wetenschap zijn, maar dan houden nabestaanden nog wel een lichaam over dat ze kunnen laten opbaren en waar ze afscheid van kunnen nemen. Bij het ter beschikking stellen - ofwel ontleding - wordt in Nederland het lichaam helemaal 'opgebruikt'. In andere landen is dat soms anders.
U doet er denk ik goed aan om dit idee te bespreken met uw behandeld arts.
Wat men het ter beschikking stellen aan wetenschap stellen van een overledene noemt, is geen medisch onderzoek aan het lichaam. Men gebruikt het lichaam voor onderwijs en gaat het ontleden, zodat toekomstige artsen kunnen zien waar alle organen zitten, om het even simpel te zeggen. Maar men gaat geen ziektes uitleggen of bestuderen door een lichaam open te snijden. Dat onderzoek gebeurt wel bij sectie, maar dan zijn nabestaanden het lichaam niet definitief kwijt. Wat bij ontleding wel het geval is.
Op de site www.lichaamsdonatie.info vindt u informatie over het ter beschikking stellen.
Bedenk wel dat aanmelding voor het ter beschikking stellen geen garantie biedt dat uw lichaam te zijner tijd gebruikt zal gaan worden. U moet dus toch altijd iets voor uw uitvaart regelen, voor het geval geen instituut uw lichaam accepteert.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > Uitvaartvoorlichting.
Bijvoorbeeld over het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap na overlijden (ontleding).
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?