Erfelijkheidsonderzoek
6 april 2003
Vraag nummer: 2148 (oude nummer: 2553)
Sun, 6 Apr 2003 17:30
u antwoordt op diverse vragen dat azu's somtijds lijken weigeren i.v.m. overaanbod.
worden er criteria gehanteerd naar de mate van reden van overlijden, leeftijd of bijv. erfelijkheidsaandoeningen?
ik denk na over nalaten van mijn lichaam i.v.m. kankererfelijkheidsonderzoek in mijn familie, waar door het "STOET" deze erfelijkheid is vastgesteld.
diverse familieleden hebben inmiddels d.m.v. DNA tests laten vaststellen of zij de cellen droegen; ik heb daar niet voor gekozen.
ik ben single en 57 jaar oud.
Graag verneem ik van u.
Antwoord:
Geachte heer,
Ik heb geen flauw idee of men bepaalde criteria hanteert.
Maar ik denk dat u wellicht 2 zaken door elkaar haalt. Bij het ter beschikking stellen van de wetenschap gaat het om ontleding. Dus om te kijken hoe en waar welke spierbundels vast zitten. Een mens wordt als het ware afgepeld. Tja, en waar men verder precies naar kijkt weet ik niet. Ik ben geen arts.
Maar als je het hebt over erfelijkheidsonderzoek, dan zou u dat nu al kunnen doen (maar daar hebt u niet voor gekozen, schrijft u), of door sectie. Bij sectie worden monsters genomen van allerhande weefsels, die nader worden onderzocht. Dat gebeurt bij ontleding niet.
Bij mijn weten wordt het lichaam bij ontleding als 'dood' materiaal behandeld, waarbij geen cellenonderzoek en dergelijke plaats vindt. Bij ontleding wordt het lichaam ook geconserveerd; de cellen worden als het ware juist dood gemaakt en niet nader onderzocht.
U bent denk ik op een dwaalspoor gebracht door het woord 'wetenschap'. Voor bepaald wetenschappelijk onderzoek is sectie vereist. Maar de term 'ter beschikking stellen van de wetenschap' betekent (alleen) ontleding.
Ik heb de indruk dat nader onderzoek van uw lichaam na overlijden best zinvol kan zijn, als er in de familie een breder onderzoek naar de relatie tussen kanker en erfelijkheid is gedaan. Maar dat zou mijns inziens via sectie/autopsie moeten gebeuren, zeer kort na uw overlijden. Het lichaam kan daarna gewoon worden begraven of gecremeerd (of ter beschikking worden gesteld van de wetenschap, dus ontleed, als u dat nog zou willen).
Ik denk dat u er verstandig aan doet om dit bij gelegenheid eens even met uw huisarts te bespreken. Ik denk dat hij u de juiste weg kan wijzen. In uw situatie is het van belang dat er een wilsverklaring is, waarin u toestemming heeft voor sectie na uw overlijden, juist met het oog op het bredere onderzoek. Het zou ook in uw testament kunnen staan. Een testament is altijd aan te bevelen, trouwens, zeker voor een persoon zonder vaste partner. Alleen heeft een testament als groot nadeel dat het in de praktijk vaak veel te laat na het overlijden wordt geopend. Dan is de mogelijkheid van sectie vaak al verstreken. U zou dan moeten denken een een wilsverklaring die u altijd bij u draagt, net als men met een donorcodicil moet doen. En u moet enkele mensen in uw omgeving hierover inlichten, zodat uw wensen bekend zijn, ook als de verklaring niet zo snel gevonden wordt.
mr W.G.H.M. van der Putten
6 april 2003