Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Draaien nabestaanden op voor kosten bij afwijzing (ook een zwager?)

14 februari 2017

Vraag nummer: 49660

Ik lees dat universiteiten niet altijd de overledenen 'afnemen' die zich beschikbaar hebben gesteld.
Kunt u mij ook vertellen hoe het zit als het lichaam wordt afgewezen.
De overledene heeft geen levenverzekering, hoe is dat verder geregeld, en wie draait er voor de onkosten op?
Er staat, de nabestaanden kunnen voor de onkosten opdraaien.
Maar ik ben een zwager, en mijn vrouw is reeds overleden.
Ben ik dan een nabestaande?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vat even uw vraag samen, om het goed te begrijpen. Ik begrijp dat het gaat om een broer van uw vrouw. Hij heeft blijkbaar zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap. Maar wat, als zijn lichaam niet wordt gebruikt en er toch een gewone uitvaart moet plaatsvinden. Hij heeft geen geld, geen verzekering, wie betaalt dan?

De kans is inderdaad aanwezig dat een ter beschikking gestelde lichaam niet wordt aangenomen. Het aanbod is tegenwoordig gewoon te groot. Men moet dus toch altijd iets voor zijn uitvaart regelen, voor het geval geen instituut het lichaam accepteert.
Zie andere relevante vragen in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.

Als het lichaam niet wordt geaccepteerd, moet een 'gewone' uitvaart plaatsvinden. Als niemand de verantwoordelijkheid wil nemen om een uitvaart te regelen en te bekostigen, zal de gemeente het doen. De gemeente kan de kosten echter verhalen op bloed- en aanverwanten, die erfgenaam zijn. Als uw zwager geen vrouw en kinderen heeft, zij zijn broers en zussen erfgenaam. In principe dus ook uw vrouw. De erfgenamen van uw vrouw nemen haar plaats in als erfgenaam. U en uw eventuele kinderen kunnen dan door de gemeente (mede) aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. Daar kunt u onderuit door de erfenis te verwerpen.

Zie de vele vele vragen over de kosten van de uitvaart van familielieden in de subrubriek 'Kosten uitvaart' van de rubriek 'Overige onderwerpen'. En natuurlijk in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

En niet te vergeten vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen op de startpagina van deze adviesrubriek.


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder