1. Wetenschap 2. hergebruik crematiekist
1 december 2003
Vraag nummer: 2706 (oude nummer: 3505)
Ik wil graag mijn lichaam nalaten aan de wetenschap, maar er staat geen enkele procedure daarvoor beschreven op uw website.
Graag informatie c,q, inschrijfformulier.
Wanneer komt men te weten of mijn lichaam dan geaccepteerd wordt, er moet anders nog wel het een en ander alternatief worden gevonden op het laatste moment.
Is bij crematie een kist verplicht of kan men ook in een laken gecremeerd worden?
Kun je ook een mooie kist kopen en die door andere familieleden laten gebruiken, dus het lijk wordt er uitgekiept bij crematie en die krijg je weer netjes terug?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
A.Tellier-Laan
Antwoord:
Geachte mevrouw Tellier,
Het klopt dat op deze site geen procedure is beschreven inzake de uitvoering van het ter beschikking stellen van de wetenschap. Dat is namelijk een zaak - zoals de naam al zegt - 'van de wetenschap' dus van de medische faculteiten van de academische ziekenhuizen. En dat valt buiten het bestek van de lijkbezorging, de begraafplaats/crematiehouder en de uitvaartondernemer en dus deze site; het is een zaak van 'de artsen' en 'de ziekenhuizen'.
Voor inschrijfformulieren en informatie moet men zich tot de diverse academische ziekenhuizen wenden. Bij mijn weten is er geen algemene informatie over de feitelijke gang van zaken over op internet te vinden, ook niet op de sites van die ziekenhuizen, zoals het AMC, AGZ, LUMC, enz.
Dan uw andere vragen:
- Bij crematie is geen kist verplicht. Men kan ook in een ander omhulsel gecremeerd worden, indien het het lichaam voldoende hygiënisch omsluit zodat bijvoorbeeld geen lichaamssappen doordringen en het crematoriumpersoneel hygiënisch kan werken en de ruimtes schoon blijven. Een beddelaken is dan onvoldoende.
- In principe kun je inderdaad een 'mooie kist' kopen en vragen of de uitvaartondernemer het lijk vlak vóór de crematie wil omkisten. Maar... je krijgt hem niet netjes terug. Netjes in de betekenis schoon en opgeruimd. Want de gebruikte kist is dan van binnen niet meer schoon en hygiënisch en is in feite niet meer bruikbaar. In theorie kan dan het binnenwerk (dat normaal 'verborgen' is achter een satijnen binnenbekleding) vervangen worden. U moet denken aan materialen die zorgen dat lichaamsvocht opgevangen en geneutraliseerd wordt en dat de kist niet kan lekken. Maar ik schat in dat doding eventuele bacteriën/ziektekiemen, transport, opslag, werkuren, nieuw binnenwerk, transport, etc. zo'n 2e handse kist minstens zo duur maken als een nieuwe. En je moet nog een 2e 'eenvoudige' kist hebben voor de crematie.
mr W.G.H.M. van der Putten