Verschil obductie en sectie?
18 augustus 2002
Vraag nummer: 907 (oude nummer: 1232)
Hallo,
Ik wilde even weten of er een verschil is tussen sectie en obductie. Je ziet beide termen vaak door elkaar genoemd. Verder vroeg ik me af of je in je wilsbeschikking kunt opnemen dat je perse geen sectie wilt, ondanks het feit dat je familie wel precies de doodsoorzaak zou willen weten.
Groeten Willem Voskuil
Antwoord:
Er is geen verschil tussen sectie en obductie. Ook de term autopsie betekent hetzelfde: lijkopening, ofwel het bekijken en zonodig snijden in een stoffelijk overschot, het weghalen van wat orgaanweefsel etc.
Sectie mag alleen als de overledene dit heeft toegestaan of de familie het toestaat.
Iemand kan inderdaad in een wilsbeschikking opnemen dat hij geen sectie wenst.
De familie heeft dan niets meer in te brengen.
In principe is men dus baas over eigen lichaam, ook na de dood. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij ook een wilsbeschikking niet helpt. Sectie tegen de wil van de overledene of diens familie is toch toegestaan in een drietal gevallen:
- op bevel van een gerechtelijke autoriteit in verband met een strafrechtelijk onderzoek. Als bijvoorbeeld iemand is vermoord kan onderzoek aan zijn lichaam nodig zijn om iets over de dader of diens werkwijze te weten te komen.
- in het belang van de volksgezondheid. Denk hierbij aan onderzoek om te zien of een zeer besmettelijke ziekte heeft toegeslagen en of een epidemie kan worden voorkomen.
- wanneer dit nodig is voor de vaststelling van de oorzaak van een ongeluk met een vliegtuig of ander luchtvaartuig. Dit speelde bijvoorbeeld ook bij de ramp met de Hercules, een jaar geleden. Men kan aan lichaamsweefsel veel zien. Men kan bijvoorbeeld ook zien of er aan de binnenkant van de longen roet zit, of dat deze verbrand zijn. Daar kunnen bepaalde conclusies uit worden getrokken voor de toedracht van een ongeval. En dat biedt weer de mogelijkheid om toekomstige ongevallen te voorkomen.
mr W.G.H.M. van der Putten
1 september 1997