Obductie; welke delen worden onderzocht?
2 februari 2002
Vraag nummer: 787 (oude nummer: 1005)
Geachte heer, mevrouw,
Kunt u mij vertellen welke delen van het lichaam bij een obductie worden onderzocht?
Worden er ook delen op kweek gezet?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Bij een obductie worden gewoonlijk alle organen bekeken (behalve de hersenen, die alleen met expliciete toestemming). Van alles kan ook een kweek worden gemaakt.
Ik ben geen arts, dus vragen over obductie kan ik alleen 'van horen zeggen' beantwoorden.
Bij een obductie worden die organen of delen van het lichaam onderzocht, die uitsluitsel kunnen geven over de vraag hoe of waarom iemand overleden is. Of hoe een bepaalde ziekte zich ontwikkeld heeft.
Ik kan me voorstellen dat als iemand overleden is aan een bepaalde leverziekte, dat men graag wil zien (met toestemming van de familie) hoe die lever er nu precies uitziet. Dat is een bijdrage aan de ontwikkeling van de wetenschap.
Als iemand een niet-natuurlijke dood is gestorven, zal men niet direct organen onderzoeken (tenzij een vergiftiging moet worden aangenomen), maar bepaalde kneuzingen of breuken. Als een obductie plaats vindt om de oorzaak van een ongeval met een vliegtuig te onderzoeken (zie bijvoorbeeld mijn artikel over vliegtuigongevallen in de rubriek Publicaties), kan men bijvoorbeeld aan de binnenkant van de luchtwegen en longen een bepaalde mate van verbranding vaststellen.
En ja, ik kan mij ook voorstellen dat men van bepaalde zaken een kweek maakt, om het materiaal beter of überhaupt te kunnen onderzoeken. Een kweek zal ook in het verlengde moeten liggen van het onderzoek, bijvoorbeeld om een vergiftiging beter aan te kunnen tonen of te onderzoeken wat het gif nu precies was. Of om de ontwikkeling van die ziekte beter in kaart te brengen.
Naar wat ik er van gehoord heb, is dat men een soort standaard gebruikt, waarbij vrijwel van alles bekeken en onderzocht wordt.
mr W.G.H.M. van der Putten
9 december 2000