Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten van verzorging waren a.g.v. obductie

19 oktober 2002

Vraag nummer: 1276 (oude nummer: 1621)

Sun Apr 16 22:52:02 2000

De partner van een overledene wil geen rouwbezoek meer en verzoekt haar man te kisten en de kist te sluiten. Op de rekening van het mortuarium bleken verzorgingskosten te staan. Bij navraag bleek dat verzorging noodzakelijk was vanwege de obductie die plaatsgevonden had en waarbij meneer bebloed was. Mogen deze kosten gerekend worden of horen ze tot de kosten van de geneeskundige verzorging en zijn ze aldus voor het ziekenhuis?

Antwoord:

Mon Apr 17 00:50:17 2000

Geachte heer of mevrouw,

Volgens de thans geldende maatstaven behoren de kosten van verwijdering van bloedresten na een obductie tot de kosten die een mortuarium nabestaanden in rekening mag brengen. Het is echter een wat grijs gebied. Ziekenhuizen stellen zich op het standpunt dat alles wat zich na het moment van overlijden afspeelt, niet meer behoort tot de geneeskundige behandeling. Ziektekostenverzekeraars en de Ziekenfondsraad vergoeden het niet. Er is geen CTG-tarief voor. Kortom, de familie draait er voor op.
Dat is althans het uitgangspunt.

Echter, binnenkort komt er meer duidelijkheid in dit grijze gebied: er wordt een scheidslijn gelegd wat wit en wat zwart is. Na een intensief overleg tussen een aantal partijen in de gezondheidszorg en de uitvaartbranche is een lijst opgesteld van handelingen die noodzakelijk door het ziekenhuis moeten worden verricht en andere handelingen, die redelijkerwijs ook nodig zijn, maar niet per se door het ziekenhuis moeten worden verricht. Voor beide soorten handelingen zullen tarieven door het CTG (College Tarieven Gezondheidzorg) worden vastgesteld. De Ziekenfondsraad en verzekeraars zullen noodzakelijke handelingen vergoeden. Als het ziekenhuis andere handelingen verricht, zal de familie de rekening krijgen.
Een verwijzing naar een persbericht hierover staat op de welkomstpagina van Uitvaart.nl.

Voor de door u beschreven situatie maakt het oude of het nieuwe regiem in mijn ogen weinig verschil. Als een obductie is uitgevoerd op wens van het ziekenhuis, zal het 'schoon afleveren' van de overledene tot de kosten van het ziekenhuis behoren. Als dat 'schoon afleveren' niet gebeurd is, behoren de kosten van het schoonmaken van de omgeving van de wond en het afplakken met pleisters e.d. voor rekening van het ziekenhuis te komen. Zowel onder de oude 'grijze' als de nieuwe 'zwart/wit' regeling.
Als de obductie heeft plaatsgevonden op wens van de familie, komt e.e.a. voor hun rekening.

Het zou echter zo kunnen zijn dat de overledene na obductie wel (rond de wond) gewassen en bepleisterd is aangeleverd bij het mortuarium, maar dat het later toch nodig bleek om de pleisters te vervangen. Dat behoort in beide regiems tot de risico- en kostensfeer van de familie.

Eerlijk gezegd vind ik uw relaas een beetje een vreemd verhaal. Ik kan mij namelijk moeilijk voorstellen dat in een mortuarium (als het lichaam al de eerste schoonmaak- en pleisterbeurt heeft gehad) in tweede instantie alleen wat nagesijpelde bloedrestanten van een obductie worden weggepoetst. Want ik zie daar het nut niet van in. Want een overledene moet geheel worden verzorgd: gewassen, lichaamsopeningen gedicht etc. Of men doet dat helemaal in een mortuarium, of men doet (behalve koeling van het lichaam) niets. Als de uitvaartverzorger de verzorging van het lichaam uitvoert, kan men het aan hem overlaten. Het 'een beetje' verzorgen van het lichaam heeft geen zin. Tenzij het gaat om een lichaam waaraan na de obductie nog helemaal niets is gebeurd, en het gaat om de eerste verzorging van de wond (schoonmaken en pleisters afplakken). In dat laatste geval gaat het om kosten van het ziekenhuis, althans behoort het te gaan.

mr W.G.H.M. van der Putten

17 april 2000

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder