Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Lichaam doneren aan pyrolyse

5 maart 2013

Vraag nummer: 33817

Op 4 maart is de stichting Pyrolysium goedgekeurd als ANBI om onderzoek te doen naar een nieuwe vorm van lijkverwerking door middel van pyrolyse. Ergens in de toekomst moeten we na het maken van de pyrolyse oven gaan onderzoeken hoe een menselijk lichaam omgezet kan worden in biokool. Wat zijn de verplichtingen waaraan voldaan moet worden voordat iemand zijn lichaam kan nalaten aan de stichting om onderzoek te doen? Of is een wilsverklaring en instemming van nabestaanden voldoende? http://pyrolysium.org

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Iemand kan zijn of haar lichaam niet nalaten aan een stichting om onderzoek te doen naar pyrolyse.
Lichamen van overledenen moeten worden begraven of gecremeerd, of kunnen ter beschikking van de wetenschap worden gesteld, waarbij met het laatste de medische wetenschap wordt bedoeld.

Alvorens iemand zijn lichaam ter beschikking wil stellen voor onderzoek naar pyrolyse, zal eerst de Wet op de lijkbezorging moeten worden aangepast. Deze wet zal niet worden aangepast voordat de maatschappelijke behoefte aan een nieuwe vorm van lijkbezorging is aangetoond.

Als nu, onder de huidige wetgeving, een lichaam ter beschikking wordt gesteld ten behoeve van onderzoek naar pyrolyse, gebeurt het volgende. De burgemeester zal de lijkbezorging moeten regelen en uitvoeren omdat niemand anders dat doet. Degene die het lijk dan niet afstaat voor lijkbezorging, maakt zich strafbaar. Het 'wegmaken' van een lijk is strafbaar.

De toelating als ANBI heeft alleen een fiscale betekenis. Giften aan de stichting zijn dan fiscaal aftrekbaar.

Ik zie overigens niet waarom onderzoek plaats zou moeten vinden met menselijke stoffelijke overschotten. Bijvoorbeeld varkens schijnen een zelfde soort lichaam of vlees te hebben als mensen. Misschien zijn er ook andere alternatieven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder