Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vrijgeven lichaam aan nabestaanden na het afstaan van een orgaan

11 juli 2020

Vraag nummer: 61184

LS.
Indien na mijn dood een orgaan wordt weggenomen, (als ik daarvoor in leven toestemming heb gegeven) wordt het lichaam daarna direct vrijgegeven aan de nabestaanden? Dankuwel voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat denk ik wel. Maar een dergelijke vraag moet u aan een arts stellen en niet aan een jurist. Dit is een juridische adviesrubriek.

Het antwoord zal afhangen van het soort orgaan of het weefsel of andere materiaal dat wordt gedoneerd. Voor het wegnemen van organen of weefsels heeft men soms een paar uur en soms een hele dag nodig (o.a. voor het reserveren van een operatiekamer).

U gaat er in uw vraag waarschijnlijk van uit dat orgaandonatie in een ziekenhuis gebeurt. Maar dat hoeft niet altijd. Hoornvliezen, huid, bloedvaten en hartkleppen kunnen soms worden uitgenomen in het mortuarium van een ziekenhuis of een uitvaartcentrum.

De uitname van botweefsel, kraakbeen en pezen vindt in verband met steriliteit altijd plaats in een operatiekamer van een ziekenhuis.

In een brochure over weefseldonatie op de site van het Nederlands Huisartsen Genootschap lees ik bij voorbeeld het volgende.

Wanneer iemand thuis is overleden dan wordt hij of zij voor het uitnemen van de weefsels overgebracht naar een uitvaartcentrum of een ziekenhuis. Overlijdt iemand in een ziekenhuis, dan vindt de procedure daar plaats. Nadat de weefsels zijn uitgenomen, wordt de overledene naar huis of een uitvaartcentrum gebracht voor het opbaren. Uiteraard hoeft de familie de kosten voor het vervoer en de uitname-operatie niet te betalen.

Weefseldonatie moet zorgvuldig gebeuren en kost dus tijd. Het uitnemen
van de hartkleppen gebeurt als eerste. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Daarna kunnen de andere weefsels uitgenomen worden. De tijd die het in totaal kost om weefsels te doneren, kan variƫren van 8 tot 28 uur. Er spelen allerlei praktische factoren mee die de tijdsduur bepalen, zoals welke weefsels gedoneerd worden, de beschikbaarheid van een operatiekamer en het uitnameteam, het tijdstip van overlijden en het noodzakelijke onderzoek.

Het uitnemen van weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en aandacht voor het uiterlijk van de overledene. Er wordt niets weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn als iemand wordt opgebaard. Dus nooit van het gezicht, de hals of de handen. Na de operatie worden de wonden zorgvuldig gehecht en met pleisters afgedekt. Eventueel uitgenomen botdelen worden vervangen door protheses. Bij donatie van hoornvliezen worden de oogbollen verwijderd en vervangen door protheses. Daarna worden de ogen gesloten zodat uiterlijk niets te zien is.

Op internet zullen ook andere folders te vinden zijn. Uw huisarts kan u ook van informatie voorzien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder