Orgaandonatie èn ter beschikking stelling aan de wetenschap
13 december 2002
Vraag nummer: 1862 (oude nummer: 2235)
Fri, 13 Dec 2002 20:36
Kun je in principe voor beide bovenstaande opties tegelijk besluiten? Dus na overlijden eerst het lichaam afdragen voor (orgaan)donatie en daarna de lichaamsrestanten ter beschiking stellen aan de medische wetenschap?
Of neemt de medische wetenschap in de regel sowieso geen "incomplete" lichamen aan?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Uw vraag gaat mijn kennis en ervaring te buiten. Maar ik denk dat het in principe kan, alleen niet bij alle organen. Als het bij orgaandonatie gaat om eenvoudige zaken als het afnemen van hoornvlies van het oog, of huidweefsel, kun je het lichaam nauwelijks incompleet noemen als het lichaam later bedoeld zou zijn om medische studenten de anatomie van het lichaam te laten zien. Als een overlijden zou plaatsvinden in of nabij een academisch ziekenhuis, zou ik me goed kunnen voorstellen dat het praktisch ook makkelijk te combineren is.
Het lijkt me echter wel zaak om in een donorcodicil en een wilsbeschikking inzake het ter beschikking stellen aan de wetenschap nauwkeurig te omschrijven wat u wilt doneren en wát voorrang heeft als e.e.a. niet te combineren zou zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
13 december 2002
Ik kreeg vanavond van een attente lezer nog de volgende opmerking:
"Ik las zojuist de vraag en het antwoord over terbeschikking én donatie.
Eerder dit jaar sprak ik met prof. Moorman, hoogleraar anatomie van de UvA en bij het AMC belast met de mensen die hun lichaam ter beschikking stellen. Hij vertelde me dat donatie en terbeschikkingstelling niet verenigbaar zijn. Vooral om een technische reden: bij het verwijderen van organen raken vaten beschadigd waardoor de lichamen niet meer goed geconserveerd kunnen worden."
WvdP
13-12-2002