Hart bewaren als aandenken voor nabestaanden
15 maart 2016
Vraag nummer: 45559
Beste Dhr van der Putten,
Na mijn overlijden, wil ik graag mijn organen doneren. Hiervoor sta ik ook geregistreerd.
Laatst had ik er met mijn man over, dat ik graag mijn hart als aandenker wil houden in huis, dus in plaats van urn in huis, wil ik mijn hart in sterk water bij mijn nabestaanden laten. Mijn man vond dit ook een mooi gebaar in het teken dat hij en onze kinderen altijd in mijn hart zullen blijven.
Nou heb ik al het een en ander op uw website gelezen dat het verboden is om een lijk te vernietigen, of te ontleden. Maar aangezien ik mijn organen laat doneren, zal dit sowieso plaatsvinden. Is er hiervoor dan wel een uitzondering om de hart te bewaren?
Ik hoor graag uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Kelly
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De Nederlandse wet laat een dergelijke uitzondering niet toe. Daar zal ook geen enkel ziekenhuis en geen enkele arts aan meewerken, want die zet zijn baan op het spel.
Bij orgaandonatie wordt ook niet het hele lichaam aan de wetenschap geschonken en ontleed; er worden slechts 1 of 2 organen uitgenomen. Er blijven dus voor 98-99% stoffelijke resten over die gewoon moeten worden begraven of gecremeerd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).