Combinatie orgaandonatie en ter beschikking wetenschap mogelijk?
15 januari 2018
Vraag nummer: 53419
indertijd heb ik op mijn donorcodicil aangegeven dat al mijn organen gebruikt mogen worden en dat mijn lichaam daarna voor de wetenschap gebruikt mag worden. is deze combinatie eigenlijk wel mogelijk of zal ik 1 van de 2 moeten kiezen?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik ben geen arts en kan niet beoordelen of een combinatie mogelijk is. Als leek zeg ik van wel, want dan denk ik dat uw lichaam best nog bruikbaar is voor de wetenschap als u eerst bijvoorbeeld uw hoornvlies hebt afgestaan. Maar ik heb ook begrepen dat een lichaam dat voor de wetenschap gebruik wordt, zo snel mogelijk moet worden geconserveerd. Dat kan met elkaar strijden.
U zou contact op kunnen nemen met een anatomisch instituut en daar de vraag voor kunnen leggen. De namen en adressen van instituten die lichamen aannemen, vindt u op de site www.lichaamsdonatie.info. U zult vast niet de eerste zijn met deze vraag.
Een punt is echter ook dat men in Nederland lang niet altijd gebruik maakt van een overledene die zijn lichaam voor de wetenschap bestemd heeft. Het aanbod is groter dan de vraag. Dat zou kunnen inhouden dat u primair zou kunnen kiezen voor de wetenschap, maar dat als men daar geen behoefte heeft aan uw lichaam, u - als tweede optie - nog organen zou willen doneren.
Zie andere vragen over ontleding in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.
Zie over het donorcodicil en het doneren van organen de site https://www.donorregister.nl
Zie eerdere vragen in de subrubriek Orgaandonatie, zoals vraag nummer: 45004 'Tot welke leeftijd mag iemand zijn om organen ter beschikking te stellen?' van 26 januari 2016.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?