Valt het bewaren van een foetus <24 wk onder opbaren?
10 maart 2010
Vraag nummer: 7407 (oude nummer: 15414)
Geachte heer Van der Putten,
Het valt mij op dat steeds meer ouders die een foetus van minder dan 24 weken verliezen, er voor kiezen het afscheid te markeren met een crematie. Nu stellen tegenwoordig meer ouders het op prijs dit zelf te kunnen regelen. Een belemmering kan zijn dat het bewaren thuis moeilijk is. Als een crematorium geen koeling heeft (en geen opbaringen mag doen), mag er dan wel in een aparte ruimte een koelkast zijn waarin een foetus even bewaard mag worden? Of wordt dit juridisch dan toch gezien als opbaring? Ik zou graag de dienstverlening t.a.v. deze ontwikkeling vollediger aan kunnen bieden, ik doel hier dus ook niet op een betaalde dienst. Ik ben erg benieuwd naar uw antwoord.
Met vriendelijke groet
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Een foetus die jonger is dan 24 weken valt niet onder de regels van de Wet op de lijkbezorging. Maar de wet en de uitvoeringsregelingen stellen helemaal geen regels voor het opbaren en voor het bewaren van overledenen. Dus is het helemaal niet relevant hoe oud of jong een overledene is, als het om opbaren of bewaren gaat.
Het gekoeld bewaren van overledenen is geen voorschrift. Het is alleen zo dat instellingen die koelinstallaties hebben, voor die installaties een vergunning op grond van de Wet milieubeheer nodig hebben. Als men geen vaste koelcellen e.d. heeft, is er dus ook geen vergunning voor nodig. Voor mobiele koeling is geen vergunning nodig.
Het gekoeld bewaren van een overledene doe je niet omdat het een regel is, maar omdat het verstandig is.
Ouders die een overleden kind of foetus thuis bewaren, kunnen dat doen in een kamer waar de verwarming uit staat en het raam op een kier staat. Dat zou de afgelopen maanden perfect geweest zijn.
Als het in huis te warm is, kan men een koelplaat gebruiken. En ja, men mag een overleden foetus of overleden kind ook thuis in een koelkast bewaren. Ik zou alleen niet snel een kind tussen de vruchtensapjes en het bier leggen. Maar het kan wel.
Ook een crematorium dat de faciliteit wil bieden om hele jonge kinderen te bewaren, zou een 'gewone' koelkast kunnen gebruiken. Voor een dergelijke eenvoudige 'installatie' is geen vergunning op grond van de Wet milieubeheer nodig. In theorie zou dat best kunnen.
Er is echter een ander probleem en dat is of het bewaren van stoffelijke overschotten, hoe klein of groot ook, wel in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Want als het om 'bewaren' gaat, gaat het om het gebruik van gebouwen als een morturarium of een rouwcentrum. In het incidenteel bewaren zie ik geen bezwaar, maar als men het 'bedrijfsmatig' gaat aanbieden als dienst, wordt het een ander verhaal. Ook als deze dienstverlening een 'service' is en geen betaalde dienst.
Maar ik vraag me af of dit wel een dienst van een crematorium zou moeten zijn. Ouders kunnen een kind thuis bewaren en anders bieden uitvaartondernemingen dit soort voorzieningen. De ondernemers zullen het aanbieden van dit soort wel of niet betaalde diensten als oneigenlijke concurrentie zien. Zij investeren immers in mortuaria en rouwcentra.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten