Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Lijkvocht (opzwellen lichaam)

28 juni 2017

Vraag nummer: 51128

Mijn nicht is 2 juni overleden en toen wij op 7 juni haar zagen was ze heel erg dik vooral nek en handen nu hoorde ik dat dit lijkvocht is kan dit na 5 dagen nog????

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is een adviesrubriek voor de wet- en regelgeving over begraven en cremeren. Uw vraag gaat daar niet over.

Op een vraag over het opzwellen van een lichaam kan ik u zelf geen antwoord geven. Maar ik heb uw vraag mogen voorleggen aan mevrouw Heidi Grundel, vakdocent overledenenzorg en overledenenverzorgster te Eindhoven. Hieronder staat haar reactie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

-----

Geachte heer of mevrouw,

gecondoleerd met het verlies van uw nicht.
Het is vanuit de informatie die u geeft moeilijk om vast te stellen wat de oorzaak is van de zwelling in de nek/hals en handen van uw nicht.

Lijkvocht ontstaat door het vloeibaar worden van een lichaam door ontbinding. Het lichaamsvocht vermengt zich met bloed en bacteriën en is onderhevig aan allerlei chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Dat maakt het dat lijkvocht ook wel eens als giftig wordt beschouwd.

Over het algemeen is het zo dat zwelling in het lichaam veroorzaakt wordt door vocht of door stuwing. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een infuus heeft gehad voor het toedienen van veel vocht zodat de overlevingskansen toenemen wanneer iemand in levensgevaar is. Bij patiënten op de intensive care gebeurt dit bijna standaard.
Of wellicht was uw nicht ernstig ziek en heeft ze bepaalde medicatie gehad waardoor ze voor haar overlijden al zo was opgezwollen.
Ook kan het zijn dat de omgevingstemperatuur van invloed was op de conditie van het lichaam. Het is de afgelopen periode erg warm geweest. Hitte trekt in de huizen en gebouwen en dat is niet bevorderlijk voor een goede opbaring. Zelfs met een reguleerbare koeling en een airco in de ruimte kan het zijn dat men de opbaarruimte, en dus het lichaam, niet koel genoeg kan houden en dat het ontbindingsproces sneller gaat dan je zou willen. Zeker als er veel vocht in het lichaam zit. Wanneer uw nicht in een centrale koeling is verbleven is dat dan weer niet van toepassing.
Maar ook kan een (deel van) een lichaam zwellen wanneer de overledene te lang in een vreemde houding heeft gezeten of gelegen bij een onverwacht overlijden. Dat is er sprake van stuwing.
Bij een suïcide door ophanging kan dit ook het geval zijn. Dan ontstaat er stuwing in de hals.

Het is over het algemeen niet zo dat zwelling door vocht toeneemt in de loop der dagen. Vocht dat in het lichaam zit zakt naar beneden of wil het lichaam uit via de poriën in de huid of via andere lichaamsopeningen zoals infuuswondjes, wonden of het maag-darmkanaal. Wanneer de situatie zo ernstig is is er vaak van een reguliere opbaring ook geen sprake meer omdat het mensen kan afstoten en niet meer als respectvol voor de overledene of wenselijk door de nabestaanden beschouwd wordt.

Hopelijk heb ik u verder kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
Heidi Gundel

------

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder